Nightmare Before Christmas (Noel Gecesi Kâbusu)

TÜR: Animasyon, Aile, Fantezi, SÜRE: 76 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1993. imdb: 8,0. rottentomatoes: %94.

En ünlü stop motion animasyonlardan biri olan Noel Gecesi Kâbusu, hikâye, anlatımı, karakterleri ve Danny Elfman’ın müzikleriyle, oldukça başarılı bir müzikal animasyon filmi.

Konu

Jack Skellington, cadılar bayramı kasabasının en yetenekli ve meşhur karakteridir. Her yıl cadılar bayramında yapılacak olan şarkıları ve etkinlikleri planlayan Jack, monoton bir hal alan bu döngüden iyice sıkılmaya başlamıştır. Bir gün ormanda bitkin bir halde dolanırken, karşısına çıkan bir ağacın kovuğundan yılbaşı kasabasına gider. Kar yağan, her şeyin çok renkli ve herkesin çok mutlu olduğu kasabaya bayılır ve Noel babanın yerine geçmeye karar verir.

Hakkında

Hikâye ve karakterlerini Tim Burton’ın, senaryosunu ise Caroline Thompson’un yazdığı Noel Gecesi Kâbusu’nun yönetmen koltuğunda Henry Selick oturuyor.

Yapım, En İyi Görsel Efekt dalında Oscar’a ve En İyi Film Müziği dalında Altın Küre’de aday gösterildi.

imdb’de 8,0 ortalama puanı olan animasyon, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

18 milyon dolar bütçesi olan film, 75 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Animasyon hikâyesini, Burton’ın 1982’de Disney’de çalışırken yazdığı 3 sayfalık bir şiirden alıyor. Aynı yıl Burton, büyük beğeni toplayan 6 dakikalık stop motion animasyonu Vincent‘i yaptı. Disney, ilk başlarda, Noel Gecesi Kâbusu’nu televizyonda tatil kuşağında yayınlanmak üzere 30 dakikalık kısa film yapmaya karar verdi. Fakat sonraları karakterler ve hikâye çok “tuhaf” bulunarak proje rafa kaldırıldı. Burton, 1984’de Disney’den ayrıldı ve 1990’da hikâyeyi daha da geliştirerek Disney ile bir anlaşma yaptı ve 1991’de çekimlere başlandı. Disney, çocuklar için “karanlık” bir hikâye olduğu için filmi alt kuruluşları olan Touchstone’dan çıkmasına karar verdi.

2006’da Disney imzası ile animasyonunun 3 boyutlu sürümü, yeniden sinemalarda gösterildi.

Müziklere imzasını atan Danny Elfman aynı zamanda Jack Skellington karakterinin şarkılarını söyledi.

Chris Sarandon, Jack Skellington’ın şarkılarını söyleyen Danny Elfman’ın ses tonuna uyduğu için kadroya dâhil edildi.

Film için 227 tane kukla tasarlandı. Duygu anlarını seyirciye daha iyi anlatabilmek için Jack’a ait 400’e yakın farklı yüz tasarlandı.

2001’de Walt Disney, animasyonun devamını yapmaya karar verdi. Fakat bu sefer stop motion değil bilgisayar animasyonu olacaktı. Fakat Tim Burton, Disney’i, devam filmi yapmama konusunda ikna etti. Burton, “Noel Gecesi Kâbusu için hep korumacı davrandım ve hiçbir zaman devam filmini düşünmedim” dedi.

Zero’nun burnu, gerçekte, yanan ufak bir cadılar bayramı balkabağı feneri.

Tim Burton, Cadılar Bayramı ürünleri satan bir dükkânın, günü geçtikten sonra, ürünleri indirip yerlerine Noel ürünlerini koymasına şahit olduktan sonra, animasyonun temeli olan şiiri yazdığını söyledi.

Yaklaşık 100 kişilik bir grup, filmi 3 yılda tamamladı. Animasyondaki her saniyenin çekimi için stop motion tekniği ile 12 hareket çekildi.

Sokak çalgıcıları sahnesinde, basçının yanındaki ufak tefek karakter Danny Elfman temel alınarak modellendi.

Yönetmen Henry Selick, Noel Baba’yı Vincent Price’ın seslendirmesini çok istiyordu. Fakat Price’ın eşinin ölümü üzerine, ünlü oyuncunun sağlığın bozulması ve sesinin kırılgan ve zayıf düşmesi üzerine, yönetmenin istemeye istemeye kadroyu değiştirmek zorunda kaldı.

Yönetmen Henry Selick ve hikâyenin ve karakterlerin yazarı ve aynı zamanda filmin yapımcısı olan Tim Burton arasında, hikâyenin işleyişi konusunda ara ara çeşitli ihtilaflar yaşandı. Burton, ilk başlarda animasyonu da kendisi yönetmek istiyordu ama Batman Dönüyor (Batman Returns) ve Ed Wood’un işleri yüzünden bunu yapacak zamanı yoktu. Fakat her şeye rağmen, popüler kültür filmi “Tim Burton’ın Noel Gecesi Kâbusu” olarak adlandırdı.

Animasyonda en zor çekilen sahne, Jack’in Noel kasabasına geçmek için ormandaki ağaç kovuğuna ulaştığı sahne idi.

Orijinal şiirde sadece üç karakter vardı; Jack, Zero ve Noel Baba.

Dip Not: 6 Ağustos 2012’de yayımlandı, 8 Nisan 2015’de güncellendi.

“Nightmare Before Christmas (Noel Gecesi Kâbusu)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.