Truman Show (Truman Şov)

Truman Show aka Truman Sov

TÜR: Dram. SÜRE: 103 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1998. imdb: 8,1. rottentomatoes: %94.

Bilgisayar oyunlarındaki sınırlı alan ve sadece yönettiğiniz karakterin gerçek, diğerlerini “oyuncu” olduğu dünyayı anımsatan Truman Şov, çok başarılı bir drama filmi.

İnsanların zaman zaman düşündüğü, “aslında her şeyin film setinde geçtiği, etraftaki her şeyin kurmaca, herkesin figüran olduğu bir hayat sürme düşüncesi”, çok güzel bir şekilde beyaz perdeye aktarılıyor.

Konu

Truman (Jim Carrey), olan bitenin farkında olmasa da, doğumundan itibaren, televizyonda canlı olarak yayınlanmakta olan bir reality şovun parçasıdır. Tüm hayatını her yanı kameralarla dolu yapay bir kasabada geçirmiş ve geçirmeye devam etmektedir. Elbette bu şova karşı çıkanlar olmuş ve stüdyoya sızıp Truman’a gerçeği anlatmak için çabalamışlardır ama çekim ekibi tüm olanları bir şekilde önlemeyi başarmıştır.

Hakkında

Andrew Niccol’un senaryosunu yazdığı Truman Şov’un yönetmen koltuğunda Peter Weir oturuyor.

Yapım, Altın Küre’de, En İyi Müzik, En İyi Erkek Oyuncu (Drama, Jim Carrey) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Ed Harris), BAFTA’da En iyi Senaryo ve En İyi Yapım Tasarımı ödüllerinin sahibi oldu.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

60 milyon dolar bütçesi olan film, 264 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Ed Harris ve Jim Carrey çekim süresince hiç yan yana gelmediler.

Jim Carrey’in sabunla aynaya bir şeyler çizdiği sahne tamamen doğaçlama olarak çekildi.

Set çalışanlarının, Jim Carrey’in geçmişindeki “aptalca” filmleri çağrıştıracak şeyleri söylemeleri yasaktı.

Ed Harris, Christof karakterinin kambur olmasını önerdi. Fakat protez kamburu kullanınca ve neye benzediğini görünce bu fikrinden vazgeçti.

Film, “Medya Etikleri” kurslarına konu oldu ve özellikle şovun yaratıcısı Christof karakterine odaklanıldı.

Jim Carrey, filmdeki rolü için 12,5 milyon dolar ücret aldı.

Yönetmen Peter Weir, Ed Harris’e Christof karakterini daha iyi anlaması ve geliştirmesi için 10 sayfalık bir biyografi verdi.

Dennis Hopper normalde Christof karakterini oynayacaktı. Fakat çekimlerin ilk günü setten ayrıldı. Bunun üzerine yerine Ed Harris kadroya dâhil edildi. İşin ilginç yanı ise Hopper’ın filmi bırakma sebebi olan Edtv’nin Truman Şov’la benzerlikler taşımasıydı.

Filmde, piknik masasında oturan çift, Darryl ve Robert Davis, filmin çekildiği Florida’daki Seaside kasabasının kurucuları. Robert Davis, büyükbabasından miras kalan araziye eşiyle birlikte bir ev yaptı ve orada yaşamaya başladılar. Bölge bir süre sonra çok fazla rağbet görmeye başladı ve kasabaya dönüştü.

Film afişinde yer alan Jim Carrey’in portresi, oyuncunun yüzlerce fotoğrafını kullanarak sanatçı Rob Silverman tarafından yapıldı. Sanatçı bu çalışma için 75 bin dolar aldı.

Yönetmen Peter Weir, Andrew Niccol’un senaryosunu aldıktan sonra, filmin tamamlanması yaklaşık 3 yıl sürdü.

Filmin başında, Truman Şov’daki Marlon’ın canlandırdığı ve trampet çalan Louis Coltrane karakterinin ismi, ünlü jazz müzisyenleri Louis Armstrong ve John Coltrane’nun isimlerinden oluşturuldu.

Truman’ın yelkenlisinin adı olan Santa Maria, Christopher Columbus’un gemisinin adı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Orijinal senaryo daha karanlıktı ve filmle ciddi farklılıklar taşıyordu. Kasabada suç işleniyordu. Truman’ın alkol problemi vardı. Truman karısıyla sevişiyordu. Christof’un amacı Meryl’nin Truman’dan hamile kalması ve şovun devam etmesiydi. Truman’ın gerçeği fark etmesi için daha fazla ipucu vardı. Filmin sonunda Truman, çatı katında Christof’un boğazını sıkıyor ama diğerleri tarafından engelleniyordu. Ve sonrasında Sylvia ile yeniden birleşiyordu.

Truman ve Meryl’in mutfak masasında D vitamini şişesinin yer alması oldukça ince bir ayrıntı. Çünkü güneş ışığından faydalanamayanların bu vitamini içmesi gerekiyor.

2008 yılında New York Times’da yer alan bir makalede, İngiliz ve Amerikalı psikologlar, birçok insanın “Truman sendromu” ya da “Truman Şov aldatması”nı yaşadığını söylediler. İnsanlar tıpkı filmdeki gibi, habersiz bir şekilde kendi televizyon şovlarında olduklarını düşünüyorlar.

Filmin sonu, C. S. Lewis’in 1952’de yayınlanan The Voyage of the Dawn Treader kitabının sonunu yansıtıyor.

Dip Not: 2 Haziran 2012’de yayımlandı, 3 Nisan 2015’de güncellendi.