Dead Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği)

TÜR: Dram. SÜRE: 128 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1989. imdb: 8,0. rottentomatoes: %85.

Eğitimcilere ve öğrencilere yoğun bir şekilde ilham kaynağı olan Ölü Ozanlar Derneği, konusu, anlatımı ve Robin Williams’ın oyunculuğuyla, oldukça başarılı bir eğitim drama filmi.

Konu

John Keating (Robin Williams), 1959 yılında, eski bir öğrencisi olduğu Vermont’daki Welton Akademisine edebiyat öğretmeni olarak göreve başlar. Katı disiplini ve sadece erkek öğrencileri kabul etmesiyle tanınan okulda, John Keating, ilk dersten itibaren oldukça farklı bir öğretmen olduğunu göstermeye başlayacaktır.

Hakkında

Tom Schulman, Montgomery Bell Academy’sinde geçirdiği öğrencilik döneminden esinlenerek senaryosunu yazdığı Ölü Ozanlar Derneği’nin yönetmen koltuğunda Peter Weir oturuyor.

Yapım, BAFTA’da En iyi Film ve En İyi Film Müziği, Oscar’da ise En iyi Senaryo Oscar ödülünün sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %85 taze olarak değerlendiriliyor.

16 milyon dolar bütçesi olan Ölü Ozanlar Derneği, 236 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Robin Williams’ın canlandırdığı John Keating karakteri, ünlü oyuncunun okul yıllarında arzuladığı öğretmen tipiydi. Bu yüzden canlandırdığı karakteri çok ilgi çekici buldu.

“Carpe. Carpe diem. Anı yaşayın çocuklar. Hayatlarınızı sıra dışı bir hale getirin” sözü, Amerika Film Enstitüsü tarafından, en iyi 100 film repliği listesinde 95. sırada yer aldı.

Yönetmen Peter Weir, çocuklar arasındaki ilişkinin zamanla gelişmesi ve öğretmenleri Bay Keating’e olan saygılarının büyümesi için, filmi kronolojik sıraya göre çekti.

Peter Weir, çocuklar arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek adına, sürekli olarak bir arada olmalarını sağladı.

Keating’in (Robbie Williams), çocuklara gösterdiği, okul yıllığındaki fotoğrafı, Robbie Williams’ın Redwood lisesindeyken çekilmiş gerçek fotoğrafı.

Todd’un (Ethan Hawke) karda ağladığı sahne normalde iç sahne çekimiydi. Fakat birden kar yağmaya başlayınca yönetmen, sahnenin karda çekilmesinin daha etkileyici olacağına karar verdi. Kar yağışı çok hızlı kesilmesine rağmen Hawke, tek çekimde işi halletmeyi başardı.

İlk başlarda yönetmen koltuğunda Jeff Kanew’in oturması planlanırken, başrol oyuncusu da Liam Neeson olacaktı fakat koltuk Peter Weir’a geçince başrol Robin Williams’ın oldu.

Robbie Williams, 2014’de hayatını kaybettikten sonra birçok medya kuruluşu oyuncunun anısına, filmdeki, “Kaptan, kaptanım!” repliğini kullandı.

Peter Weir, Robin Williams’ın oynadığı John Keating karakterine Robin Keating adını verdi. Ve oyununun diyalogların %15’ini doğaçlama olarak yapıp kendinden bir şeyler katmasını istedi.

Senaryo yazarı Tom Schulman, film yayınlandıktan sonra lise arkadaşları tarafından arandığını ve filmdeki öğrencilerle, kendi sınıflarındaki öğrencileri eşleştirip kendisine sorular sorduklarını söyledi.

1991’de Lara Flynn Boyle, David Letterman’a, kurgu aşamasında, sahnelerinin çıkarıldığını ve bu yüzden filmin galasına katılmadığını söyledi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Orijinal senaryoya göre John Keating kan kanserinden ölüyordu. Fakat yönetmen öğrencilere odaklanmaya karar verdi.

Filmin sonunda Cameron’ın (Dylan Kussman) masanın üstüne çıkması gerekiyordu. Fakat Kussman, düşünceyi reddetti ve oynadığı karakterin bunu yapmayacağını söyledi. Yönetmen de sürpriz bir şekilde onu haklı buldu ve Kussman sırasında oturdu.

Filmden;

Öğrencilerine ilk dersi okulun eski öğrencilerinin fotoğraflarının bulunduğu koridorda veren John Keating;

– Bay Pitts, ilahi kitabınızın Oradaki şiirin ilk dörtlüğünü okuyun.

– Bakir ve Bakirelere; olabildiğince tadını çıkarın zamanın şiiri mi?

– Evet, işte o. Tam duruma uygun bir şiir, değil mi?

Kopar goncaları henüz vakit varken bugün
Anlamazsın zaman nasıl çabuk geçer
O gonca sana gülücükler saçarken bugün
Bakarsın yarın sararır solar boynunu büker

– Teşekkür ederim, Bay Pitts. Kopar goncaları henüz vakit varken bugün Bu duygunun Latince karşılığı “Carpe Diem” dir. Ne anlama geldiğini bilen var mı?

– Carpe diem. “Anı Yaşa” demektir.

– Çok iyi, Bay…

– Meeks.

– Meeks. Tuhaf bir isim daha. Anı yaşa. Kopar goncaları henüz vakit varken bugün Şair neden böyle bir dize kullanmış?

– Acelesi olduğu için.

– Hayır!

– Yarışmaya katıldığınız için teşekkür ederiz.

– Çünkü bizler, kurtçukların yemeğiyiz arkadaşlar. Çünkü ister inanın ister inanmayın, bu odadaki herkes nefes almayı bırakacak, soğuyacak ve ölecek. Buraya gelmenizi ve geçmişe ait bu simaları incelemenizi istiyorum. Pek çok kere yanlarından geçip gittiniz. Onlara baktığınızı bile sanmıyorum. Sizlerden pek de farklı değiller, öyle değil mi? Aynı saç tıraşı. Sizler gibi, her yanlarından hormon fışkırıyor. Sizin kendinizi şu anda hissettiğiniz gibi, yenilmezler. Dünya onların istiridyesi. Kaderlerinde büyük işler başarmak olduğuna inanıyorlar, çoğunuz gibi. Umut dolu bakıyorlar, tıpkı sizin gibi. Yapmaya güçlerinin yettiği şeylerin bir zerresini bile hayatlarında yapmak için iş işten geçene kadar beklediler mi? Çünkü beyler, bu çocuklar şu anda nergis çiçeklerini gübreliyor. Yakından dinlerseniz size vasiyetlerini fısıldadıklarını duyabilirsiniz. Haydi, eğilin. Dinleyin. Duyuyor musunuz?

– Carpe

– Duyuyor musunuz?

– Carpe. Carpe diem. Anı yaşayın çocuklar. Hayatlarınızı sıra dışı bir hale getirin.

Dip Not: 17 Haziran 2012’de yayımlandı, 3 Nisan 2015’de güncellendi.

“Dead Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.