Some Like It Hot (Bazıları Sıcak Sever)

TÜR: Komedi. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1959. imdb: 8.3. rottentomatoes: %96

Marilyn Monroe’nun, kariyeri boyunca kazandığı en büyük ödül olan, En İyi Kadın Oyuncu Altın Küresi’ne ulaştığı Bazıları Sıcak Sever, tempolu, hareketli ve eğlenceli bir komedi filmi.

Çekimler sırasında 32 yaşında olan Marilyn Monroe’nun, yer aldığı bütün sahnelerde oldukça etkileyici göründüğü film, 2000 yılında Amerikan Film Enstitüsü tarafından tüm zamanların en iyi Amerikan komedi filmi ve 2007 yılında ise tüm zamanların en iyi 22. Amerikan filmi seçildi.

Konu

ABD’de sıkı bir alkol yasağının uygulandığı yıllarda Joe (Tony Curtis) ve Jerry (Jack Lemmon), açıklıktan nefesleri kokmuş bir halde iş arayan iki müzisyendir. Saint Valentine’s Katliamı olarak bilinen ve yedi kişini ölümüyle sonuçlanan çeteler arası çatışmaya tanık olan müzisyenler, geride tanık bırakmak istemeyen ‘Spats’ Columbo ve adamlarından kurtulmak için kılık değiştirip tamamen kızlardan oluşan bir orkestraya katılmayı başarırlar. Bir tren dolusu genç kızla Florida’ya doğru yataklı trenle yola çıktıklarında artık isimleri Josephine ve Daphne’dir. Trende tanıştıkları ve orkestrada şarkı söyleyip kitara çalan Polonya asıllı “Sugar Kane”‘e (Marilyn Monroe) ilk görüşte âşık olurlar…

Hakkında

Robert Thoeren ve Michael Logan’ın hikayesinden Billy Wilder ve I.A. L. Diamond’ın senaryolaştırdığı 1959 yapımı Bazıları Sıcak Sever’i Billy Wilder yönetti.

Komedi / Müzikal dalında En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu Altın Kürelerini kazanan film, Oscarda En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo dâhil 6 ödüle aday olup, En İyi Kostüm (Siyah-beyaz) ödülünün sahibi oldu.

Yapım, 8,2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

2.9 milyon dolar bütçesi olan film, 40 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Some Like It Hot Scene

Ivır Zıvır

Film en başta renkli olarak çekilmesi düşünülüyordu. Fakat deneme çekimlerinde Curtis ve Lemmon’e kadın kılığındayken çok ağır, açık yeşil makyaj yapılması gerektiği anlaşılınca, siyah-beyaz çekilmesine karar verildi.

Tony Curtis’in, filmdeki Marilyn Monroe ile olan öpüşme sahnesi için “Hitler gibi öpüşüyor” demesi büyük olay yarattı. Fakat 2001’de Leonard Maltin, Curtis’in bu iddiayı hiçbir zaman kabul etmediğini ifade etti. Curtis, 2008’deki otobiyografisinde de bunun sadece bir şaka olduğunu belirtti ve 2008’de Fransa’daki Jules Verne Festivalinde, ünlü olmaya çalıştıkları 1940’lı yıllarda Monroe ile sevgili olduklarını itiraf etti.

Marilyn Monroe filmde “Benim, Sugar” repliğini 47 kez tekrarladı, oyuncu her seferinde repliği “Sugar, benim” veya “Sugar, yani ben” şeklinde söyledi. 30. çekimden sonra yönetmen repliği tahtaya yazdırarak sorunu giderdi.

Some Like it Hot - Cameras

Monroe’nun külot seçmeye çalıştığı sahnede kullanacağı, “Burbon nerede?” repliğini yıldız oyuncu 40 kez, “Viski nerede?”, “Şişe nerede?” ve “Bonbon nerede?” diye tekrarlayınca yönetmen, Monroe’nun bakındığı külotlardan birinin üstüne doğru repliği yazdırdı. Fakat bu sefer de Monroe yazı yazan külotu diğerleriyle karıştırınca yönetmen tüm külotlara yazıyı yazdırdı. 59. çekimin sonunda Monroe doğru repliği söylemeyi başarmıştı ama bu sefer de oyuncunun kameraya arkası dönüktü.

Film çekimleri sırasında hamile olan Monroe’nun yerine, filmin tanıtım çekimlerinde Sandra Warner ve Evelyn Moriarty poz verdiler ve Monroe’nun kafası fotoğraflara eklendi. Çekimlerin ardından yıldız oyuncu 1957’de olduğu gibi bir kere daha düşük yaptı.

En İyi Kostüm Oscar’ını kazanan Orry-Kelly, üç başrol oyuncusunun ölçülerini alıp giydirdikten sonra Marilyn’e dönüp yarı şaka yarı ciddi bir şekilde, “Tony Curtis senden daha güzel görünüyor” dedi. Monroe bluzunun düğmelerini açıp, “evet ama onda bunlar gibisi yok!” diye cevap verdi.

Türkiye’de de çok beğenilen film, 1964 ilâ 1975 yılları arasında üç kez yeniden çevrildi.

Bazıları Sıcak Sever, Roman Katolik Kilisesi’nin Ahlak Lejyonu tarafından “C” / Kınama notu alan nadir Amerikan filmlerinden biri.

Tony Curtis & Jack Lemmon - Some Like It Hot (Annie Leibovitz)

Filmde kadın kılığına giren iki müzisyeni canlandıran Tony Curtis ve Jack Lemmon, 1995 yılında Amerikalı fotoğrafçı Annie Leibovitz’a benzer fotoğraflar verdiler.

Tony Curtis ve Jack Lemmon ilk kez kadın kılığına giyip makyaj yaptıklarında Goldwyn Stüdyoları çevresinde sokağa çıkıp dolaşarak makyajı ve kendilerini denediler. Ayrıca makyajlarını düzeltmek için kadınlar için ayrılmış bölümdeki aynaları kullandılar ve etraflarındaki kadınlardan hiçbir negatif elektrik almadılar. Bu da onlara sahne çekimleri için heveslendirdi.

Jack Lemmon, ön gösteriminde izleyiciler filme olumsuz yorumlar yaptıklarını, hatta bazı bölümlerin yeniden çekilmesini isteyenler bile olduğunu söyledi. Lemmon yönetmene bunun nedenini sorduğunda, Billy Wilder, “Bilmem. Bu çok eğlenceli bir film ve başarılı olacağına inanıyorum. Belki de yanlış yerde gösterim yaptık. Sonuçta bu sadece bir ön gösterimdi” cevabını aldı. Wilder’ın da dediği gibi Los Angeles’daki gösterimde film büyük alkış ve kahkaha topladı.

Karşı cinsin kıyafetlerini giymek, kılığına girmek Kansas eyaletinde rahatsız edici bulunduğu gerekçesiyle filmin gösterimi yasaklandı.

Curtis ve Lemmon, kabarede kadın rolü oynayan bir oyuncu tarafından topuklu ayakkabı giyme dersi aldılar. Fakat bir hafta sonra Lemmon, “yönetmen bizim kadın gibi yürümemizi istemiyor ama dansçı bizi kadın gibi yürütmeye çalışıyor” diyerek artık ders almak istemediğini ifade etti.

Jerry/Daphne rolü en başta Jerry Lewis’e teklif edildi. Ama ünlü komedyen kadın kılığına girmek istemediği için rolü reddetti. İddialara göre, Jerry rolünde oynayan Jack Lemmon Oscar’a aday olduktan sonra, her yıl Lewis’e çikolata gönderip rolü kabul etmediği için teşekkür etti.

Filmin tasarım aşamasındaki ismi “Bu Gece Değil Josephine”di.

Yönetmen Marilyn Monroe’nun oynadığı Sugar rolü için Mitzi Gaynor’ı düşünse de, Monroe’nun rol için uygun olduğunu öğrenince ivedi bir şekilde fikir değiştirdi.

Dip Not: 20 Mayıs 2012’de yayımlandı, 10 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.