Pelle Erobreren (Pelle the Conqueror / Fatih Pelle)

TÜR: Dram. SÜRE: 157 Dk. ÜLKE: Danimarka, İsveç. YAPIM YILI: 1987. imdb: 7,9. rottentomatoes: %100.

Fakirlik, yaşlılık, güçsüzlük, “elden gelmeyiş” ve onca soruna rağmen ayakta kalmak için geleceğe dair umutlar kuran insanların hikâyesini işleyen Fatih Pelle, naif bir drama filmi.

Konu

19. yüzyılın sonlarında İsveçli göçmen Lassefar (Max von Sydow) ve oğlu Pelle (Pelle Hvenegaard) Danimarka’daki Bornholm adasına varırlar. 60 yaşlarının sonlarında olan Lassefar, kısa bir süre önce eşini kaybetmiştir ve iş umuduyla Danimarka’ya gelmiştir. Bir süre dolandıktan sonra büyük bir çiftliğin kâhyası tarafından işe başlar. Çitliğin sahibi uçkuruna düşkün, eşi ise oldukça mutsuz bir kadındır. Lassefar, haksızlıklara karşı duramayacak kadar yaşlı, oğlu ise babasının her türlü haksızlığa karşı duracağını düşünecek kadar küçüktür.

Hakkında

Martin Andersen Nexø’nun aynı adlı romandan Bille August, Per Olov Enquist ve Bjarne Reuter tarafından uyarlanan Fatih Pelle’nin yönetmen koltuğunda Bille August oturuyor.

Cannes’da Altın Palmiye kazanan yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da Yabancı Dilde kategorisinde ödüle aday gösterildi, Oscar ve Altın Küre’de mutlu sona ulaştı. Max von Sydow, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %100 taze olarak değerlendiriliyor.

Fatih Pelle, 2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin uyarlandığı roman, Danimarkalı yazar Martin Andersen Nexø tarafından 1906-1910 yılları arasında 4 bölüm halinde yayınlandı. Yapıt aynı zamanda yazarın en meşhur romanı durumunda.

Pelle rolünü oynayan 12 yaşındaki oyuncunun adı da Pelle Hvenegaard.

Yapım, 1988’de Babette’nin Şöleni’den (Babettes Gæstebud / Babette’s Feast) sonra Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazanan ikinci Danimarka filmi oldu. İki film de 1987’de yayınlandı ve birer yıl arayla Oscar’ın sahibi oldular.

Filmin müziklerini Stefan Nilsson imzasını attı. Nilsson, 2005’de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan İsveç yapımı Cennetin Müziği’nin (Så Som i Himmelen /As it is in Heaven) de müziklerine imzasını atmıştı.

Dip Not: 1 Mayıs 2012’de yayımlandı, 27 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.