TÜR: Dram. SÜRE: 144 Dk. ÜLKE: Macaristan, Batı Almanya, Avusturya. YAPIM YILI: 1981. imdb: 7,8. rottentomatoes: %71.
İnsanın en başlarda, naif bir takım nedenlerle, istemeden ve fark etmeden de olsa yaşadığı “büyük” değişimi konu alan Mefisto, Klaus Maria Brandauer’in göz kamaştırıcı oyunculuğuyla, başarılı bir drama filmi.
Konu
Aktör Hendrik Hoefgen’in (Klaus Maria Brandauer) Hamburg tiyatrosunda başlayan yükselişi Berlin’de de devam etmektedir. Özellikle Goethe’nin ölümsüz eseri Faust’daki şeytan Mefisto’yu canlandırırken ortaya koyduğu performans büyük beğeni toplamaktadır. 1933’de Hitler rejiminin yükselişi sırasında ülke dışında bir film çekiminde olan Hoefgen, Nazilerin sanatçılara iyi davrandığı yolunda aldığı bir haber üzerine ülkesine geri döner.
Hakkında
Klaus Mann’ın aynı adlı romanından Péter Dobai ve István Szabó tarafından uyarlanan Mefisto’nun yönetmen koltuğunda István Szabó oturuyor.
Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan yapım, Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı ve En İyi Senaryo ile FIPRESCI ödüllerinin sahibi oldu.
Film, rottentomatoes’da %71 taze olarak değerlendiriliyor.
Ivır Zıvır
Filmin uyarlandığı kitabın yazarı Klaus Mann, 1933 yılında, kız kardeşi Erika’nın kurduğu “Die Pfeffermühle” kabaresinde faşizme karşı politik taşlamalar içeren kışkırtıcı programlar yaptı ve olası bir tutuklanmadan kurtulmak için 13 Mart 1933’de Paris’e kaçtı. Sonraları, eski eniştesi Gustaf Gründgens’in Nazi Almanyası’nın Alman Hava Kuvvetleri komutanı Hermann Göring’den destek aldığını ve Üçüncü Reich’in kültür temsilcisi olduğunu öğrendi ve dehşete düşerek, en ünlü eseri olan Mephisto’da onu konu edinmeye karar verdi. Mann, 1936’da Amsterdam’da sürgündeyken yayınlanan roman, Doğu Almanya’da 1956’da ve Batı Almanya’da 1960’ların başında yayınlandı. Fakat Batı Almanya’da yasaklandı ve yeniden yayınlanması için tam 21 yıl geçmesi gerekecekti.
Mefisto, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını Macaristan’a kazandıran ilk film oldu.
Yönetmen István Szabó, filmin sonlarında ufak bir rolde kamera karşısında yer aldı.
Filmdeki tarih yanılgılarından biri, filmin final sahnesinde Berlin Olimpiyat Stadının modern halini yer alması.
Hoefgen, karşıdan karşıya geçerken önünden geçen arabanın camında çekim ekibi görünüyor.
Filmden;
Başbakan: “Senin Mephisto zihnimi işgal etti. Ona yaşam vermişsin. O bir adamın cehennemi. Hepimizin içinde ondan bir parça yok mu? Yani, her Alman’da bir parça Mephisto’luk yok mu? Eğer Faust’un ruhundan başka bir şeyimiz olmasaydı düşmanlarımız buna bayılmazlar mıydı? Hayır, Mephisto aynı zamanda bir Alman ulusal kahramanıdır. Sadece bunu herkese söylememeliyiz.”
Dip Not: 15 Mayıs 2012’de yayımlandı, 3 Nisan 2015’de güncellendi.