Kramer vs Kramer (Kramer Kramer’e Karşı)

TÜR: Dram. SÜRE: 105 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1979. imdb: 7,8. rottentomatoes: %88.

1970’lerde bolca tartışılan, hayattaki kadın-erkek rollerini konu alan ve bireylerin omuzlarına yüklenen görevlerin bir süre sonra, onları önce robotlaştırdığını, ardından da mutsuzlaştırdığını anlatan Kramer Kramer’e Karşı, konusu, anlatımı ve oyunculuklarıyla oldukça başarılı bir drama filmi.

Filmde, Ted’in bir gece yarısı Billy’ye annesinin neden gittiğini “kendi açısından” anlatmaya çalıştığı bölümü çok etkileyici.

Konu

Ted Kramer (Dustin Hoffman) işkolik bir reklamcıdır. Uzun süredir peşinde koştukları büyük bir işi sonunda alırlar. Bu güzel haberi eşi Joanna (Meryl Streep) ile paylaşmak için eve geldiğinde, Joanna valizini toplamış ve evi terk etmek üzeredir. Ne yapacağını bilemeyen Ted, Joanna’nın bu ani hareketini engellemek için birkaç hamle yapsa da Joanna kararlıdır ve gider. Hem de 7 yaşındaki oğulları Billy’yi (Justin Henry) de ardında bırakarak.

Hakkında

Kramer Kramer’e Karşı, Avery Corman’ın aynı adlı romanından Robert Benton tarafından uyarlandı ve yönetildi.

Yapım, Oscar’da En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu (Dustin Hoffman), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Meryl Streep) ve En İyi Senaryo, Altın Küre’de ise, En İyi Film (Drama), En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo ödüllerini sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %88 taze olarak değerlendiriliyor.

8 milyon dolar bütçesi olan film, 106 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmdeki meşhur dondurma sahnesinde, Billy, babasının “önce yemek yemelisin” ısrarına karşı gelip önce dondurmayı yemek istiyor. Bu sahne tamamen Dustin Hoffman ve Justin Henry arasında doğaçlama olarak yaşandı. Yönetmen Robert Benton, çok sevip filmde kullanmaya karar verdi.

Dustin Hoffman’ın restoranda duvara şarap bardağını fırlattığı sahne çekilmeden önce yaşanacaklardan sadece kameramanın haberi vardı. Bu yüzden Hoffman’ın, bardağı fırlattığı an Meryl Streep’in gösterdiği tepki tamamen doğal olarak çekildi. Oyuncu çekimden sonra Hoffman’a kendisini korkuttuğu için bağırsa da, yönetmen “kestik” diyene kadar karakterinde kalmaya devam etti.

Dustin Hoffman, tüm sahne çekimlerinden önce, 8yaşındaki Justin Henry’yi rahatlatmak için onunla özel olarak ilgilendi.

İki oyuncunun nefis performanslarının bir sebebi de, film çekimleri sırasında gerçek yaşamlarında yaşadıkları. Çünkü Hoffman, zorlu bir boşanma sürecinin ortalarındaydı ve Streep, sevgilisi John Cazale’nin ölümünü atlatmaya çalışıyordu.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen Justin Henry, bu onuru kazandığında 8 yaşındaydı. Ödülü kazanamasa da, Oscar tarihinde herhangi bir kategoride ödüle aday gösterilen en genç oyuncu rekorunu kırmış oldu.

Film çekimleri sırasında Duston Hoffman, ilk eşinden boşanıyordu. Bu yüzden filmdeki birçok diyaloga yardımcı oldu. Yönetmen, senaryo yazarı olarak onu da kredilendirmek istedi ama oyuncu kabul etmedi.

Meryl Streep, yönetmenin önerisiyle, mahkeme salonunda yaptığı konuşmayı kendisi yazdı.

İlk kadroda Meryl Streep, Ted’in tek gecelik ilişki yaşadığı kadını canlandıracaktı fakat sonradan bu rolü JoBeth Williams oynadı. Çünkü Joanna’yı oynayacak olan Kate Jackson anlaşmalı olarak rolden çekildi ve Joanna’yı Streep oynadı.

Filmin ilk kurgusu 43 dakika daha uzundu.

Al Pacino ve Jon Voight, Ted rolünü ve Susan Sarandon, Goldie Hawn ve Jane Fonda, Joanna rolünü kabul etmediler.

JoBeth Williams’ın eğlenceli çıplak sahnesi, +17 derecelendirilmesinden kaçmak için sinemalarda karartılmış olarak gösterildi. Sahnenin karartılmamış hali sadece bazı televizyonlarda gösterildi.

Yapım, 1979’un en fazla gişe yapan filmi olmayı başardı.

Ted’in partide aniden öptüğü kadın, eski Norveç güzeli ve Playboy Playmate’i Ingeborg Sørensen.

Meryl Streep, kazandığı Oscar heykelciğini kadınlar tuvaletinde unuttu.

Billy’nin ağladığı sahneden Justin Henry gerçekten de ağladı. Bunu sağlamak için yönetmen ufak oyuncudan, hayatındaki en çok hüzünlü anı düşünmesini istedi.

Öneren: Aylin.

Dip Not: 18 Nisan 2012’de yayımlandı, 25 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.