Antonia (Antonia’s Line / Antonia’nın Yazgısı)

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 102 Dk. ÜLKE: Hollanda. YAPIM YILI: 1995. imdb: 7,5. rottentomatoes: %64.

Yönetmen Marleen Gorris’in “feminist bir peri masalı” olarak tanımladığı Antonia’nın Yazgısı, ölüm, din, lezbiyenlik, arkadaşlık, aşk ve “erkek seslerinin, kadınların sessizliğini saygısızca bastırdığı” küçük yerleşim birimlerindeki, dışa kapalı yaşamı işleyen, başarılı bir drama filmi.

Konu

Antonia (Willeke van Ammelrooy), kızı Danielle’yle (Els Dottermans) birlikte, 20 yıl önce adeta kaçarcasına terk ettiği kasabasına, annesinin ölmek üzere olduğu haberi üzerine geri döner. Döndüğünde annesi daha ölmemiştir ve hala dominant ve zorlu bir kadındır. Antonia, annesinin ölümünün ardından erkek egemen kasabada kalmaya düzenle “savaşmaya” ve karar verir.

Hakkında

Antonia’nın Yazgısı’nı Marleen Gorris yazıp yönetti.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandı ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülüne aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %64 taze olarak değerlendiriliyor.

Antonia’nın Yazgısı, 4 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Marleen Gorris, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk kadın yönetmen oldu.

Gorris, senaryoyu 1988’de tamamladı.

Gorris, konu gereği, 50 yıllık dönemi anlatmak için uygun bir köy bulmak için oldukça zorlandı. Sonunda Belçika’da buldu ve çekimler orada yapıldı.

Filmden;

Zaman zamana galip geldi. Letta’nın zamanındaki gibi çok çocuk doğmasa da dünyayı döndürecek kadar vardı. Bazen zaman bir işkence gibi yavaş ilerliyordu. Bazen avının peşindeki bir akbaba gibi hayatı parçalıyordu. Zaman ne ölümü ne de yaşamı dikkate alıyordu. Ne çürümeyi, ne büyümeyi, ne aşkı, ne nefreti ne de kıskançlığı… Bize zamanı unutturan bu önemli şeyleri, o hiç umursamıyordu.

Dip Not: 29 Nisan 2012’de yayımlandı, 27 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.