Following (Takip)

TÜR: Gizem, Gerilim. SÜRE: 69 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 1998. imdb: 7,6. rottentomatoes: %78.

Christopher Nolan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan Takip, çekimleri ve anlatım tarzıyla, yönetmenin 2 yıl sonra yayınlayacağı ve ün kazanacağı Akıl Defteri’ni (Memento) anımsatan, ilgi çekici gizemli bir gerilim filmi.

Nolan filmin, senaryo yazarlığı, görüntü yönetmenliği, yönetmenlik ve yapımcılığını üstlendi, ayrıca da kurgusuna yardım etti.

Konu

İşsiz ve yazar olmaya çalışan bir “genç adam” (Jeremy Theobald) yazılarında kullanmak üzere oluşturmaya çalıştığı “kişi ansiklopedisi” için rastgele insanları takip etmeye başlar. Onların neler yaptıklarını, nerelere takıldıklarını, nasıl giyindiklerini öğrenmeye çalışır. Bir gün, takip ettiği takım elbiseli ve sürekli elinde bir çanta bulunan Cobb’un (Alex Haw) girdiği kafeye oturur ve bir şeyler söyler. Cobb bir süre sonra masasına gelir ve neden onu takip ettiğini sorar.

Hakkında

Takip’i Christopher Nolan yazıp yönetti.

Film, rottentomatoes’da %78 olarak değerlendiriliyor.

6 bin dolar bütçesi olan film 241 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin çekim süreci yaklaşık bir yıl sürdü. Çünkü tüm oyuncular ve çekim ekibi çalışanları aynı zamanda tüm zamanlı işlerde çalışıyorlardı ve sadece cumartesi günleri 15 dakika çekim yapılıyordu.

Christopher Nolan, “evine giren birinin kişisel eşyalarını gördüğünde ne düşüneceği” fikri üzerinden filmin temelini attı.

Cobb’un çaldığı saat, Nolan’ın 2000’deki filmi Akıl Defteri’nde de kullanılıyor.

Cobb soyadı, Nolan’ın 2010’daki filmi Başlangıç’taki (Inception) Dom Cobb karakterinde de kullanılıyor.

Filmin bütçesi sadece 6 bin dolar olduğu için, film çoğunlukla tek el kamerasıyla ve tüm sahneler doğal ışığıyla çekildi.

Stanley Kubrick, Christopher Nolan’ın hayran olduğu ve esinlendiği sinemacıların önünde geliyor. Filmde Bill’in odasında asılı duran Cinnet’den (The Shining) Jack Nicholson’un ünlü posteri ve Bill’in barda Cinnet’de Nicholson’un oğlunu oynayan Danny Lloyd’un adını kullanması Kubrick’e birer saygı duruşu.

Öneren: Sefa.

Dip Not: 29 Mart 2012’de yayımlandı, 25 Mart 2015’de güncellendi.

“Following (Takip)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.