Fargo

TÜR: Suç, Dram, Gerilim. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1996. imdb: 8,2. rottentomatoes: %94.

Coen kardeşlerin en iyi yapıtlarından biri olan Fargo, “taşrada geçen reality şov” tadında konusu, anlatımı ve oyunculuklarıyla oldukça başarılı bir kara filmi.

Jerry karakteri, filmi Shamesless’dan sonra ilk kez izleyecekleri çok şaşırtacak.

Konu

Kayınpederinin araba galerisinde satış müdürü olarak çalışan Jerry Lundegaard (William H. Macy), karısı Jean Lundegaard’ın (Kristin Rudrüd) kaçırılması için Carl Showalter (Steve Buscemi) ve Gaear Grimsrud’u (Peter Stormare) tutar. Amacı kayınpederinden para sızdırmaktır. Ön ödemeyi yaptıktan sonra işler hiç de beklediği gibi gitmez.

Hakkında

Fargo’yu Coen kardeşler yazıp yönetti.

Film, En İyi Kadın Oyuncu (Frances McDormand) ve En İyi Senaryo dallarında Oscar’ın sahibi oldu.

8,2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan yapım, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

7 milyon dolar bütçesi olan film, 61 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

William H. Macy, Jerry rolünü oynamak için Coenlere adeta yalvardı. Macy, senaryonun sadece iki bölümünü okumuştu ve Jerry karakteri için en uygun kişi olduğuna inanmıştı. Coenler, görüşmeden sonra ona geri dönmediler ve o da bir uçağa atlayıp New York’a gitti ve “Jerry rolünü başkasına verip tüm filmi rezil edeceğiniz konusunda çok endişeliyim. O benim rolüm ve bana vermezseniz sizin köpeğinizi öldüreceğim” dedi.

Carl Showalter karakteri doğrudan Steve Buscemi için yazıldı.

Frances McDormand, kuşyeminden yapılmış bir “hamilelik yastığı” kullandı ve ağırlık nedeniyle çok gerçekçi hissettiğini söyledi.

Fargo şu metinle açılır: “BU GERÇEK BİR HİKÂYEDİR. Bu filmde anlatılan olaylar 1987’de Minnesota’da yaşanmıştır. Geride kalanların isteği doğrultusunda isimler değiştirilmiştir. Ölenlere saygıdan dolayı, diğer her şey gerçekleştiği gibi anlatılmıştır.”

Filmin kendisi tamamıyla kurgu olmakla birlikte, Coenler filmde geçen çoğu olayı, farklı vakalardan bir araya getirdiklerini söylemektedir. Joel Coen konuyla ilgili olarak “gerçeğe bağlılık ile çok ilgilenmedik. Temel olaylar gerçek vakalara dayanıyor ama karakterler tamamıyla kurgulandı. Eğer seyirci bir şeyin gerçek olaylara dayandığına inanırsa, aksi takdirde kabullenmeyeceği şeyleri yapabilmeye başlarsınız” demiştir.

Coenler bu cinayetlerin, Minnesota’da olmasa bile, gerçekten işlendiğini söylemektedir. Filmin Minnesota’da geçmesinin asıl sebebi Coenler’in, Minnesota’nın bir banliyösü olan St. Louis Park’ta doğup büyümüş olmalarıdır.

Filmin “özel edisyon” DVD’sinde filme ilham kaynağı olan olayın 1986’da Connecticut’taki Helle Crafts cinayeti olduğu belirtilmektedir. Helle, kocası Richard tarafından öldürülmüş ve cesedi talaş makinesiyle öğütülmüştü.

Filmin kapanış fragmanında standart olarak “tüm karakterler hayal ürünüdür.” ifadesi yer almaktadır.

Kasım 2001’de Takako Konishi isimli bir Japon kadın, Bismarck’a geldi ve karalanmış bir harita yardımıyla, filmde saklanmış olan para çantasını aramaya başladı. Altı gün sonra Minnesota’da Detroit Lakes civarında aldığı ilaçların ve soğuğun etkisiyle öldü. Ancak ölümünden üç hafta sonra Japonya’daki ailesi, ölümünden önce postalanmış bir intihar mektubu aldı. Böylece kadının çantayı arama hikâyesinin de aslında hayali olduğu anlaşıldı.

Film adını, Kuzey Dakota’daki Fargo şehrinden almıştır. Ancak filmde şehir çok az yer alır ve bir bardaki sahnede birkaç saniye için uzaktan görünür. Filmin neredeyse tamamı Minnesota’daki Minneapolis ve Brainerd’da geçer. Ancak filmin yapımı aşamasında Minnesota’da kış mevsiminin ılımlı geçmesi sebebiyle filmin büyük bölümü aslında Kuzey Dakota’da çekilmiştir. “özel edisyon” DVD’deki bir röportajda Coenler filmin adının “Fargo” olmasının sebebinin, bu ismin “Brainerd”‘a kıyasla kulağa daha hoş gelmesi olduğunu söylemiştir.

1995 kışının mevsim normallerine göre daha yumuşak geçmesi, çekim ekibini sürekli karla kaplı alanlar bulmak zorunda bıraktı. Çoğu sahnede sahte kar kullanıldı. Çoğu sahnede erimiş kar suyunun oluşturduğu birikintiler görülmektedir. Coenler’in önceki filmleri Bir Şirket Komedisi’nde (The Hudsucker Proxy) yaşadıkları gişe başarısızlığı, Fargo’nun oldukça düşük bütçeyle çekilmesine yol açtı.

Dip Not: 5 Mart 2012’de yayımlandı, 20 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.