The Artist (Artist)

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,0. rottentomatoes: %98.

Sessiz sinemayı ve o çağın ilgi çekici şaşırtma tekniklerini, yeniden gündeme taşıyan Artist, konusu, anlatımı ve sinematografisiyle, oldukça başarılı ve eğlenceli bir romantik komedi drama filmi.

Filmin finalinde yer alan dans sahnesinden sonra dans etmeden duramıyorsunuz.

Konu

1927 yılında Hollywood’un en ünlü aktörü George Valentin (Jean Dujardin) dir. Şans eseri Valentin’le tanışan hayranlarından Peppy Miller (Bérénice Bejo), oyuncunun da rol aldığı bir filmde dansçı kız rolünü kapar. Aralarında bir yakınlaşma başlar. Bu arada Hollywood yavaş yavaş sesli sinemayla tanışmaktadır ve oyuncular için her şey değişmektedir.

Hakkında

Artist’i Michel Hazanavicius yazıp yönetti.

Bol ödüllü film, En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik dâhil 5 Oscar ödülünün, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Film (Komedi veya Müzikal) ve En İyi Müzik Altın Küresinin ve BAFTA’da En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu dâhil 5 ödülün sahibi oldu.

imdb’de 8,0 oy ortalaması olan film, rottentomatoes’da %98 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

15 milyon dolar bütçesi olan film, 133 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde zum teknolojisi kullanılmadı, çünkü sessiz sinema çağında bu teknoloji henüz yoktu.

Chuck Palahniuk’ın Ölüm Pornosu romanında, Artist’in konusunu teşkil eden, Hollywood’un sessiz sinemadan sesli sinemaya geçerken, oyuncu dünyasında yaşanan değişimi anlatan güzel bir bölüm yer alıyor.

Jean Dujardin ve Bérénice Bejo, final sahnesindeki dans için 5 ay çalıştılar ve nerdeyse her gün stüdyoda prova yaptılar. Dans esnek bir şekilde, 1952 yapımı Yağmur Altında (Singin’ in the Rain) filmindeki Debbie Reynolds ve Gene Kelly’nin dansından alındı. Sahneyle ilgili olarak Bejo, “gerçekten çok zordu. Şimdi tekrar izleyince, bu kadar hızlı nasıl dans ettiğimize gerçekten inanamıyorum! Bazen ayaklarım hala ağrıyor” dedi.

George Valentin karakterinin hikâyesi, sessiz film çağının iki ünü ismi Douglas Fairbanks ve John Gilbert’in hayat hikâyelerini temel alınarak yazıldı. Her iki oyuncu da sessiz sinema çağının efsaneleriydi fakat sesli sinemaya geçildiğinde ünleri yerle bir oldu. Özellikle Gilbert’in tiz sesinin bu sonda hazırlayıcı olduğu yazılıp çizildi ama çalıştığı stüdyonun sahibi Louis B. Mayer’la yaşadığı sorunlar da bu sonda önemli rol oynadı. Her iki oyuncu aslında sesli sinemada yer aldılar ama asla önemli bir işe imza atamadılar. Gilbert, 1938’de 36 yaşında alkol yüzünden ve Fairbanks, 1939’da 56 yaşında (sigaradan ötürü) kalp krizinden hayatını kaybetti.

Filmde Uggie rolünü, Uggie, Dash ve Dude adındaki, 3 tane Jack Russell Terrier cinsi köpek oynadı. Ana sahnelerde Uggie yer aldı ve çekimlerden önce 3 köpek de birbirlerine benzemeleri için boyandı.

İnternette, “Uggie’yi Dikkate Alın!” adında bir kampanya başlatıldı ve en iyi aktör dalında aday yapılması istendi. Örnek olarak da, (efsaneye göre) 1929 yılındaki ilk Oscar ödüllerinde en iyi erkek oyuncu dalında yapılan kapalı oylamada en çok oyu “Rin Tin Tin” adındaki bir Alman çoban köpeğinin alması gösterildi. 14 yaşına kadar yaşayan Rin Tin Tin, 19 filmde oynadı ve birçok radyo, televizyon programı ve dizisinde de rol aldı.

Film renkli olarak çekilip sonrasında siyah-beyaz yapıldı.

Jean Dujardin, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan ilk Fransız oyuncu oldu.

Artist, en fazla ödül kazanan Fransız filmi oldu.

Film, 22 saniye/kare olarak çekildi. Çünkü günümüzün standardı olan 24 saniye/kare olarak oynatılınca sessiz filmlere göre kareler biraz daha hızlı akıyordu.

En İyi Müzik Oscar’ını kazanan Ludovic Bource, albüme imzasını atana kadar, resmi olarak hiçbir orkestrayla müzik çalışması yapmamıştı. Bource, küçük bir çocukken öğrendiği akordeon derslerinden notları okumayı öğrendi ve sadece gençken jazz dersleri aldı. Müziklerin yapım aşamasında ona 5 tane düzenlemeci ve 5 tane orkestra müzisyeni yardımcı oldu.

Film, 1927 yapımı Kanatlar (Wings) filminden sonra, En İyi Film Oscar’ını kazanan ikinci sessiz film olmayı başardı.

Film 35 günde çekildi.

Artist, İngilizce konuşulmayan bir ülkenin yapımı olup, En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk yapım olmayı başardı.

Bazı sahnelerde Hollywood işaretinin eski hali olan ve 1949’da “Land” bölümü kaldırılan Hollywoodland yer alıyor.

Artist, Mel Brooks’un 1976 yapımı Deli Dolu’sundan (Silent Movie) sonraki tamamı sessiz olan ilk film oldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde duyulan ilk kelime “kestik.” Final kelime ise “motor!”

Peppy Miller (Bérénice Bejo), sesli film çağının yıldızı olmasına rağmen filmde hiç sesi duyulmuyor.

Dip Not: 14 Şubat 2012’de yayımlandı, 19 Mart 2015’de güncellendi.

“The Artist (Artist)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.