Yenigün – Kumkat (Kumquat) Reçeli

Yaklaşık 2-2,5 yıldır şans eseri tanıdığım kumquata karşı ilgim var. Eskiden pek bileni olmasa da son günlerde meyve çok moda oldu. Hem büyük marketlerde meyve olarak hem de fidelerini bulunabiliyor. Kumkuqat yemeyi ve bir şeylerde kullanmayı seven biri olarak bu durum çok hoşuma gidiyor doğrusu.

2 yıl kadar önce Cornelia’da topladığım bir avuç kumquattan reçel yapmıştık. Çok da hoşuma gitmişti. Meyvenin esansını çok sevdiğimden aklımda hep “hazırı nasıl olur ki?” sorusu vardı. Birkaç yere bakınmıştım ama bulamamıştım. Geçenlerde Esra, Yenigün’ün Kumkat reçeli olduğundan bahsetmişti. Yenigün satan yelere birkaç kere sorduğumdan ve bileni çıkmadığından dolayı Esra’nın yanıldığını düşünmüştüm. Ama Esra ısrarlıydı. Antalya’da Yenigün’ün bir şubesinin numarasını gönderdi ve “Ara sor. Ellerinde bir tane varmış” dedi. Hemen aradım tabi. Adam ellerinde olduğunu söyleyince, nasıl edinebileceğimi ve ödemeyi nasıl yapabileceğimi sordum. Adam “İsterseniz fabrikayı arayın” dese de darlamaya devam ettim. “Siz kendinize alın sonra bana hesap numaranızı verin ve ben size parayı göndereyim, siz de reçeli kargolayın” dedim. Adamcağız sonunda “Olabilir ama 15-20 gün sonra olabilir mi?” diye sorunca. “Elbette” dedim. Bunun üzerine 15 gün sonra yeni mahsul çıkacak siz fabrikayı arayın bence deyince fabrikayı aradım.

Fabrikadaki yetkili beni dinledikten sonra Ankara dağıtıcısına ulaşmamı söyledi. O da önce “öyle bir reçel duymadım” dese de, biraz ısrar edince telefonumu aldı ve fabrika ile konuşup döneceğini söyledi. Döndü de. 15 güne kadar yeni mahsul çıkacağını ve eline ulaşır ulaşmaz eve kadar getirebileceğini söyledi. Sevinmiştim…

Yaklaşık 15 gün sonra “ne oldu bizim reçel” diye aramak için telefonu elime aldığımda adam arıyordu. Şaşırdım. Ürünün geldiğini ve nasıl ulaştıracağını sordu. Cumartesi günü konusunda hemfikir olduk. Reçelin geleceği günün Pınar ve Abreg ile birlikte yapacağımız kahvaltı gününe denk gelmesi de güzel bir rastlantı oldu.

Cumartesi günü kahvaltıya oturmadan az önce adam reçeli getirip bıraktı. Diğerleri bana “deli herhalde” diye bakarken ben heyecanla tatmaya koyuldum. Açıkçası beklediğim kadar iyi değildi. Çünkü kumquatları tüm tüm koymuşlardı. Böyle olunca da esans tam anlamıyla yayılmamış ve reçel tatlı-ekşi yerine sadece tatlı olmuştu. Oysa bizim evde yaptığımız gibi iki parçaya bölünüş olsa daha güzel olabilirdi. Herhalde meyvenin ufak olmasından ötürü ve reçel fabrikasyon olduğundan bunu yapamıyorlardı…

Ama sonuçta meyvesi ile birlikte yediğimde çok sevdim. Hele kaymaklı-kumquat reçelli krep enfes oldu…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.