Adamın Abdalı Kaleci Olur, Fatih Uraz

Adamın Abdalı Kaleci Olur, Hacettepe, Samsunspor, Beşiktaş ve Kayserispor gibi takımların filelerini koruyan milli kaleci Fatih Uraz’ın kalecilik üzerine yazılarından oluşan bir kitap. Uraz, kısa kısa yazılarla geçmişine dair, maçlara dair ve kalecilere dair yazılar yazmış. Tabiri yerindeyse kalecilik mesleğini her açıdan anlatmaya çalışmış.

Benim kitaptaki favorim, 1874-1916 yıllarında İngiltere’de yaşayan 150 kiloluk kaleci William Henry Foulke “Fatty”nin hayatını konu olan yazı.

İlgili yazıdan yazıdan;

Turtaları Kim Yedi?

Futbol tarihinin en büyük trajedilerinden birisini, sahaların gördüğü en renkli sima, öyle ki, onun adının geçmediği futbol kitaplarının mutlak anlamda eksik kalacağı Fatty Foulkes yaşamıştır. “Who ate all the pies?” (turtaları kim yedi?) özdeyişinin kahramanı Foulkes’ın sadece 42 seneye sığan inanılmaz bir hayat hikâyesi vardır, ne yazık ki gözyaşı ve hüzünle sonlanan.

1874 senesinin nisanı’nda yeryüzüne merhaba, 1916 mayısı’nda ise dünyaya, yemeklere ve o çok sevdiği futbola elveda diyen, 1.93 cm boyunda, 140-kg ağırlığında (ki futbolu bırakmasına yakın 150 kg olmuştur) Chelsea’nin ilk kalecisi ve kaptanı ünvanlarına sahip Fatty Foulkes, şaşaalı bir kariyerin ardından Blackpool plajında küçük cep harçlığı karşılığında kumların üzerinde topa atlayarak yaşama tutunmaya çalışmış ama zatürre ve siroza karşı oynadığı maçı kaybederek hayat sahnesinden ayrılmak zorunda kalmıştı. Oysa futbol sahalarında onu mağlup edebilmek ne kadar zordu! Burton maçında kalesine çekilen iki penaltıyı da kurtardığında rakip oyuncu kendisini eleştiren menajerine çıkışarak şöyle demişti: “Tamam da canına yandığım topu nereye atacaktım? Adam tüm kaleyi kaplıyor!”…

Devamı için: http://www.macanilari.com/getir.php?fid=189718979501&aid=91302

Kitabın arkasından;

İngiliz futbol kültüründe kalecilerin (bir de sol açıkların!) hafif deli olduğuna inanılır. “Adamın aptalı kaleci olur,” diye bir söz de var. Öyle ya, kim gönüllü yapar bu mesleği? Bir anlık bahtsızlığın ya da tümüyle çaresiz bir golün, sayısız mükemmel kurtarışla kazanılmış alkışları anında unutturuvermesini kim sineye çeker? Ama “aptal” yerine “abdal” demeliyiz galiba. Dünyadan ve benliğinden geçmiş ermiş kişilere, derviş gönüllülere dendiği gibi… Fatih Uraz, kaleciliğin kitabını yazdı!

Uraz, kılık kıyafetlerinden ruh hallerine, gurur ve sevinçlerine… bu abdalların dünyasını anlatıyor. Kendi zengin deneyiminden anıların yanı sıra, pek çok meslektaşının yaşadıklarından sahneler aktarıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin çok sayıda ünlü kalecisini ince ince değerlendiriyor, beş penaltı atarcasına…

Kaleciliğin “sırları” nelerdir? Hangi kalecilik usulü en “doğrusu”dur, hangi kaleciler sahiden en büyüktü? Kaleyi savunan yalnız adamların teknik ve taktik ustalıklarını, her futbolseverin ilgisini çekecek bir iştah ve genişlikle anlatıyor.

Fikret Doğan’ın artistik bir plonjon kadar nefis önsözüyle…

Adamın Abdalı Kaleci Olur’dan macanilari.com’a yapılan alıntılar…

Adamın Abdalı Kaleci Olur, Futbol Kitapları, 24

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.