Corpse Bride (Ölü Gelin)

Corpse Bride Olu Gelin 2

TÜR: Animasyon, Fantezi, Müzikal. SÜRE: 77 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7,4. rottentomatoes: %83.

Stop-motion animasyonun üstadı Tim Burton’ın imzasını taşıyan Ölü Gelin, karakterleri, çekimleri, her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş olması, güzel hikâyesi ve sunumuyla oldukça başarılı bir müzikal animasyon filmi.

Birçok Tim Burton filminde de olduğu gibi film müziklerine Danny Elfman imzasını taşıyor ve yine nefis işler çıkartıyor.

Konu

Victor Van Dort (Johnny Depp) kısa süre sonra güzel Victoria (Emily Watson) ile evlenecektir. Ancak genç adam kendini henüz evlenmeye hazır biri gibi hissetmemektedir. Kendi kendine yüzük takma provası yaparken yüzüğü yanlışlıkla Ölü Gelin Emily’nin (Helena Bonham Carter) parmağına takıverir ve apar topar Ölüler Diyarı’na götürülür.

Hakkında

John August, Caroline Thompson ve Pamela Pettler’ın senaryosunu yazdığı Ölü Gelin’in yönetmen koltuğunda Tim Burton ve Mike Johnson oturuyorlar.

Film, En İyi Animasyon Oscar’ına aday gösterildi ama ödülü Helena Bonham Carter’ın da içinde bulunduğu Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı’ya (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit) kaybetti.

Yapım, rottentomatoes’da %83 taze olarak değerlendiriliyor.

40 milyon dolar bütçesi olan film 117 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Kuklalar endüstriyel standartlara uygun formalarda, değişebilir kafa ve ağız olarak değil de tamamen el yapımı olarak üretildiler. Bu da animasyona apayrı bir hava kattı.

Kısa sürede, kuklaların kopyalarından, 14 tane Ölü Gelin ve Victor, 13 tane de Victoria yapıldı.

Kuklaların uzunlukları 25-28 cm idi ve bazıları hazırlanan setler için büyük kalıyordu. Bu nedenle animatörler, bazı sahnelerde olabildiğince kuklaları çömelterek kullandılar.

Maggot’un sesi, yüz mimikleri ve hareketleri, Avusturya-Macaristan doğumlu, Amerikalı oyuncu Peter Lorre’a (1904-1964) benzetildi ve bir nevi oyuncu animasyonda yeniden canlandırıldı.

Ölü Gelin, Tim Burton’ın üçüncü stop-motion animasyonu olsa da, yönetmen koltuğuna oturduğu ilk animasyon olma özelliği taşıyor.

Animasyon, çekimler sırasında hayatını kaybeden, filmin yapımcılarından Joe Ranft’a ithaf edildi.

Elder Gutknecht karakterinin soyadı Almanca ve anlamı “iyi hizmetçi.”

Victor piyano çalarken, geriye yaslanıyor ve arkasındaki tabelada “Harryhausen” yazıyor, bu stop-motion animatörü Ray Harryhausen’a bir gönderme.

Kuklalar paslanmaz çelik armatörlerin silikon deriyle kaplanmasıyla yapıldı.

Animasyon 55 haftada çekildi.

Tim Burton en başlarda kadrodaki tek ünlünün Johnny Deep olmasını istiyordu. Fakat sonraları bu kararını değiştirdi ve Albert Finley gibi isimleri de kadroya dâhil etti.

Danny Elfman, orijinalde BoneJangles’ın şarkılarını başka bir müzisyen için yazdı fakat bir türlü uygun bir şarkıcı bulunamayınca Burton, bölümleri onun söylemesini teklif etti. Sonuçta, Elfman’ın vokali çok sert geldi ve o da kısık bir sesle BoneJangles karakterini seslendirdi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Animasyonun en önemli sahnelerinden biri olan, zehirli şarabın içildiği düello sahnesi doğrudan William Shakespeare’ın ‘Hamlet’indeki duello sahnesini yansıtıyor.

Bonejangles’un Emily’nin hikâyesini anlattığı sahnede, duvara yansıyan gölgesi aslında Lord Barkis’in gölgesi.

Dip Not: 17 Ocak 2012’de yayımlandı, 17 Mart 2015’de güncellendi.

Dany Elfman – Main Titles (The Corpse Bride)

Dany Elfman – The Piano Duet

“Corpse Bride (Ölü Gelin)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.