Gavurun Parası, Adem Erkoçak

Geçen cuma günü (2 Aralık) Nâzım Hikmet Akademisi Sinema Bölümü öğrencisi ve tribünden arkadaşımız Adem Erkoçak’ın yönetmenlik ve kameramanlık yaptığı “Gavurun Parası” belgeselinin Ankara gösterimi vardı. Gösterime Alkaralardan birçok Gençlerbirliği taraftarı da katıldı. Çok sıcak ve güzel bir atmosferde yapılan gösterimden sonra Adem’e belgeselle ilgili sorular soruldu o da samimiyetle cevapladı.

Nâzım Hikmet Akademisi’nin “Almanya’ya emek göçünün 50. yılında akademi günleri” projesi için çekilen belgesel için Yozgat’ın Lök köyünde, 5 günde yaklaşık 7 saatlik çekim yapılmış. Konu bütünlüğü çalışması ve kurgu ise iki ayda tamamlanmış. Kurguyu Orçun Baş ve bazı fotoğraf efektlerini de Öner S. Büberkökü yapmış. Ayrıca Adem’in hocası ve belgeselci olan Çağrı Kınıkoğlu da çeşitli basamaklarda yardımcı olmuş.

Adem Erkoçak, işçi olarak uzun yıllar Almanya’da çalışmış olan dedesi ve Yozgat’ın Lök köyünden Almanya’ya giden bazı insanlarla o günleri konuşmuş. Neden gitmek istediklerini, nasıl gittiklerini, orada neler yaşadıklarını, hangi işlerde çalıştıklarını ve bugünden o günleri nasıl gördüklerini anlatmışlar. Şiveleri ve anlattıkları nedeniyle zaman zaman düşündüren ama zaman zaman da kahkahalara boğulmanıza neden olan Gavurun Parası bana çok samimi ve sıcak geldi. O yüzden çok sevdim.

Adem Erkoçak, belgeselin bir aksilik olmazsa Ocak ya da Şubat’ta Goethe Instute’da gösterileceğini söyledi. Ayrıca Ankara film festivaline göndereceğini ve Almanya’da da bazı gösterimler olabileceğini anlattı.

Belgeselin tanıtımından;

“Kendi dedesi de işçi olarak uzun yıllar Almanya’da çalışmış olan Nâzım Hikmet Akademisi Sinema Bölümü öğrencisi Adem Erkoçak, NHA’nın düzenlediği Akademi Günleri için bir belgesel hazırlamak üzere, çekim malzemesini toparlayıp Yozgat’ın Lök Köyü’ne doğru yola düşüyor. Dedesiyle yaptığı görüşmeler esnasında aynı köyden başka yol ve “kader arkadaşları”na da rastlıyor: Bu “basit(!)” insanların hepsinin, adeta birer Odysseus gibi, uzun, zorlu ve çarpıcı bir yolculuğun kahramanları olduğunu fark ediyor. Hayallerinin peşine düşen ve hâlâ hayal kurmaya devam eden bu insanların dopdolu yaşamlarının küçük bir özetinin anlatıldığı belgeselde, aslında “çok ama yok” olan binlerce emekçinin sıcak ve etkileyici öyküleri anlatılıyor.”

Belgeselin tamamını izlemek için buyurun; Adem Erkoçak’ın Gavurun Parası Belgeseli

Belgeselin Fragmanları ise şunlar;

 

“Gavurun Parası, Adem Erkoçak” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.