Trabzon Gençlerbirliği

Bu aralar Sevecen Tunç’un imzasını taşıyan, Trabzon’da Futbolun Toplumsal Tarihi: Mektepliler, Münevverler, Meraklılar kitabını okuyorum. Yarılamış durumdayım. Okuduğum bölümler içinde özellikle bir bölüm çok ilgimi çekti. Benim de “Onların Adı Gençlerbirliği” araştırma listemde bulunan Trabzon Gençlerbirliği’nin ilk yıllarından bahsediyordu. Takımın Temmuz 1923’de kurulmuş olması ve kitabı okuduktan sonra renklerinin Kırmızı-Siyah olması çok ilginç geldi.

Sevecen Tunç’a bir mail atıp Trabzon Gençlerbirliği ile Ankara Gençlerbirliği’nin isim ve renk benzerliği hakkında elinde bilgi olup olmadığını sordum. Büyük bir incelik ve hızla şöyle bir cevap verdi: “Araştırmam sırasında iki Gençlerbirliği arasındaki benzerlik benim de dikkatimi çekmişti. Ama maalesef daha detaylı bir bilgi yok elimde. Bu kulübün spordan ziyade sosyal sahada daha faal olduğunu, konserden tiyatroya çeşitli kültür etkinlikleri düzenlediğini biliyorum. Bundan sonra araştırma yaparken sorunuz aklımda olacak, kayda değer bir bilgi bulduğumda mutlaka paylaşacağım. Ama Trabzon’un Ankara ile ilişkisinin zayıf olduğu bir dönemde kulüp kurucularının bir Ankara kulübünün adını ve rengini benimsemeleri enteresan tabii… Üstelik Ankara henüz başkent de değil…”

Bu cevap beni daha da meraklandırdı. Mart 1923’de Kırmızı-Siyah olarak kurulan Ankara Gençlerbirliği ve Temmuz 1923’de kurulan Kırmızı-Siyah Trabzon Gençlerbirliği arasında herhangi bir esinlenme ya da bağ var mıydı acaba?

Umarım bir gün cevabını buluruz…

Trabzon’da Futbolun Toplumsal Tarihi: Mektepliler, Münevverler, Meraklılar’dan;

Trabzon İdmanocağı, ilk temsilini kurulduğu yıl, kulüp üyesi bir grup subay tarafından sergilenen Muhsin Ertuğrul’un “Fener Bekçileri” piyesiyle vermişti. Aralık ayında müzik öğretmeni Cemil Bey tarafından kulübün musiki şubesi açıldı. Kulübün lokalinde her hafta şiir, müzik, eğitici sohbet ve tartışmalar yapılmaktaydı. İdmangrubu musili şubesi de cemiyet bünyesinde alafranga ve alaturka konserler vermekteydi. Ama sosyal alanda en faal kulüp Gençlerbirliği’ydi. Gençlerbirliği, 1923 yılında kent yaşamına katılan iki kulüpten biriydi. Basın hayatının önemli isimleri, zafer gazetesi sahini Hatipzade Kemal Bey, “Kahkaha” ve “Mihrak” adlı yayınların sahibi Esat Ömer Eyyubi ile yine kent Serdarzade Şükrü, Hacı Yakupzade ve İbrahim Pılathanelizade Celal kulübün kurucuları arasındaydı. Kulüp, mulki, askeri ve adli erkanın, şehrin ileri gelenlerinin ve konsolosluk temsilcilerinin katıldığı bir törenle 4 Temmuz 1923’te açılmıştı. Kulüp üyeleri, yoğun müzik ve tiyatro faaliyetlerinin yanı sıra “Akın” diye bir dergi çıkarmış ve kulüp lokalinde “Akın Geceleri” adlı etkinlikler düzenlemişlerdi.

Dip not: Facebook’daki Trabzon Gençlerbirliği’nin sayfasında maç fotoğrafları var. Ve bu maç fotolarındaki Trabzon Gençlerbirliği logosunda 1957 yazıyor. Bunun da bir hikayesi vardır herhalde.

* * *

14 Kasım 2011’de Sevecen Tunç, bu takımların aynı isimde ama farklı takımlar olduğunu belirten bir bilgi verdi. Bilgi şöyle; “Bu iki takım aynı değil… 57’de kurulan Arafilboyu Mahallesi’nin takımı. Diğeri ise kentin ileri gelenlerinin kurduğu bir kulüp 1923’te… Eski kulüp faaliyetlerine ne zaman son veriyor bilmiyorum, ama Arafilboyu’nda kurulan takım eskisinin devamı niteliğinde olsa mutlaka amblemlerinde 1923’ü kullanırlardı, diye düşünüyorum. Bir de daha önce yazdığım gibi, ilk kurulan daha içtimai… Sonradan gelen ise bildiğim kadarıyla sadece futbolda faaliyet gösteriyor.”

“Trabzon Gençlerbirliği” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.