One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Guguk Kuşu)

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 61

TÜR: Dram. SÜRE: 133 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1975. imdb: 8,7. rottentomatoes: %96.

Sonraları film yıldızı olacak birçok genç oyuncuyu barındıran ve Oscar’da “En Büyük Beşli”yi kazanan Gucuk Kuşu, hikâyesi, kurgusu, oyunculuklarıyla dört dörtlük bir drama filmi.

Konu

1963 Oregon. Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson), 15 yaşındaki bir kızla cinsel ilişkiye girmek suçuyla düştüğü hapishaneden, akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için akıl hastanesine transfer edilir. Herhangi bir sorunu olmayan McMurphy’nin amacı daha rahat bir yerde cezasını bitirmek veya kaçmaktır.

Hakkında

Ken Kesey’in 1962’de yayınladığı aynı adlı romandan Lawrence Hauben ve Bo Goldman tarafından uyarlanan filmi Milos Forman yönetti.

Tam bir ödül canavarı olan yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu kategorilerinde, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’daki tüm ödülleri silip süpürdü.

Oscar’da “En Büyük Beşli”yi (film, yönetmen, senaryo, erkek oyuncu ve kadın oyuncu) kazanan Gucuk Kuşu, 1934 yapımı İki Gönül Bir Olunca’nın (It Happened One Night) başarısını egale etti. Benzer bir başarıyı 1991 yapımı Kuzuların Sessizliği (Silence Of The Lambs) elde etti.

8,7 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Gucuk Kuşu, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor.

3 milyon dolar bütçesi olan yapım, 109 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Diğer oyuncular kahkaha atıp mutlu görünürken, Louise Fletcher (hemşire Ratched) sürekli soğuk ve kalpsiz görünmekten ötürü oldukça mutsuzdu. Projenin bitimine yakın, soğuk kalpli bir canavar olmadığını diğer oyunculara ispatlamak adına, üzerinde sadece külotu kalana kadar soyundu.

Filmde yer alan ekstra oyuncuların büyük bir bölümü gerçek akıl hastalarıydı.

Senaryonun temel aldığı romanın yazarı Ken Kesey, film yapımcılarının romandaki hikâyeyi çok fazla “budadıkları” için, filmi asla izlemeyeceği konusunda ant içti ve film yapımcıları hakkında, hikâyenin Şef Bromden’in bakış açısından anlatılmadığı için dava açtı. Yıllar sonra Kesey, bir gece yatağına uzanıp televizyon kanallarında dolaşırken ilgisini çeken bir filmi izlemeye başladığını ve birkaç dakika sonra Guguk Kuşu olduğunu fark edip hemen kanalı değiştirildiği söyledi.

Oregon Akıl Hastanesindeki film çekimleri sırasında, bir çekim elemanı pencereyi açık unuttu ve gerçek bir hasta parmaklıklara tırmanıp aşağıya düşerek yaralandı. Bir sonraki gün kazayı haber yapan, The Statesman Journal gazetesi, filmin orijinal adına gönderme yaparak, “Guguk Kuşunun Kafesinden Biri Çıktı” diye başlık attı.

Chief Bromden’i canlandıran Will Sampson, filmin çekildiği yere yakın bir parkın görevlisiydi. Chief Bromden karakterinin cüssesine uygun tek Kızılderili olduğu için ivedi bir şekilde oyuncu kadrosuna dâhil edildi.

Senaryoya göre, McMurphy hastaneye vardığında, nöbetçilerden birinin üzerine sıçrayıp, onu öpmesi gerekiyordu. Fakat sahne çekimleri sırasında yönetmen Milos Forman, nöbetçinin tepkisini bir türlü gerçekçi bulmadı ve Jack Nicholsan’a bir sonraki çekimde diğer nöbetçiye sıçramasını ve öpmesini söyledi. Motor dendiğinde Nicholson’ın sürpriz zıplayışı ve öpüşünün şaşkınlığı ile diğer nöbetçi oyuncuya refleks olarak yumruk attı ve yönetmen istediğini aldı.

Jack Nicholson’ın hastaneye geldikten sonra yönetici Dean R. Brooks’la konuştuğu sahnedeki konuşma ve hareketlerin tamamına yakını doğaçlama idi. Zımbaya vurduğu sahne, balıkçılık fotoğrafları hakkındaki sorular ya da tecavüz hakkındaki tartışmalar dâhil.

Jack Nicholson’a filmin düşük bütçesi nedeniyle gişe hasılatından yüzde teklif edildi. Film sürpriz bir şekilde 109 milyon dolar kazandığından, teklif karlı bir karara dönüştü.

Louise Fletcher, En iyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kabul töreninde yaptığı konuşmasını işaret dilinde yaptı ve “anne ve baba, bana bir rüyaya sahip olmayı öğrettiğiniz için teşekkür ediyorum. Rüyalarımın gerçekleştiğini görüyorsunuz. Teşekkür ederim” dedi.

Filmin final sahnesi sadece bir kez de çekilirken, tımarhanedeki parti sahnesi 4 günde çekildi.

Filmin hakları uzun süredir Kirk Douglas’daydı ve kendisi oynamak istiyordu. Fakat projeyi oğlu Michael Douglas hayata geçirdi. Babası Kirk ise rol almak için çok yaşlıydı.

Film, Metallica’nın ünlü şarkılarından Welcome Home (Sanitarium) için esin kaynağı oldu.

Film, İsveç’te tam 12 sene sinemalarda gösterildi ve Dünya’daki gösterim rekorunu eline geçirdi. Yapım hala bu rekoru elinde bulunduruyor.

Film ekibi ve gerçek akıl hastaları çekimler süresince birbirlerine alışmışlardı.

Dean R. Brooks, filmde de oynadığı gibi Oregon Akıl Hastanesinin yöneticisi ve psikiyatristti. Film çekimleri sırasında oyunculardan William Redfield’a lösemi tanısı koydu ve oyuncu da 18 ay sonra lösemiden hayatını kaybetti.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Silinen sahnelerde Ellis’in lobotomi ameliyatı olduğu söyleniyor. Karakterin neden içine kapanık olduğunu açıklayan bu durumu McMurphy’nin final sahnesinde ima ediyor.

Cheswick, romana göre havuzda boğuluyor.

Şef’in McMurphy’yi boğduğu sahnenin prova çekimlerinde Sydney Lassick çok üzüldü ve setten çıktı.

20th Century Fox, filmin sonunun yeniden yazılması ve McMurphy’nin hayatta kalması şartıyla filmin dağıtımcısı olacağını söyledi. Bunun üzerine, yapımcı Saul Zaentz başka bir dağıtımcı bulmaya karar verdi.

Başlarda yönetmen Milos Forman balık tutma sahnesini çekmeye çekmeyi istemedi. Çünkü tüm film akıl hastanesinde çekilirse, Şef’in kaçış sahnesinin daha etkileyici olacağını düşünüyordu.

Öneri: Ömür.

Dip Not: 10 Kasım 2011’de yayımlandı, 5 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.