Mary and Max (Mary ve Max)

TÜR: Animasyon, Komedi, Dram. SÜRE: 92 Dk. ÜLKE: Avustralya. YAPIM YILI: 2009. imdb: 8,2. rottentomatoes: %95.

9 yaşındaki Mary ile 44 yaşındaki Max’in şans eseri mektup arkadaşı olmalarını ve eğlenceli muhabbetlerini konu alan Mary ve Max, Mary’nin çocuk bakış açısıyla, Max’in hayattan bezmiş bakış açısının nefis bir şekilde harmanlanmış sunumuyla, oldukça başarılı bir animasyon filmi.

Animasyonda, Earl Grey, Baileys ve çikolata severler için nefis göndermeler yer alıyor.

Konu

1976 yılında 8 yaşındaki Avustralyalı Mary Daisy Dinkle (Toni Collette), alnındaki doğum lekesi, annesinin alkolikliği ve giydiği giyesiler nedeniyle arkadaşları arasında sürekli alay konusu olan ufak bir kızdır. Bir gün postanede annesini beklerken bir telefon rehberi görür ve rastgele bir isim seçerek, çocukların nereden geldiğini soran bir mektup yazmaya başlar.

Hakkında

Mary ve Max’i Adam Elliot yazıp yönetti.

8,2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan animasyon, rottentomatoes’da %95 taze olarak değerlendiriliyor.

İlk gösterimi Sundance’de yapılan Mary ve Max, festivalin açılış filmi olan ilk animasyon olma onurunu elde etti.

8 milyon Avustralya doları bütçesi olan film, 1,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Tüm su sahnelerinde gres yağı kullanıldı.

Max’in kendisini çöl adasında hayal ettiği sahnedeki okyanusu oluşturmak için 2400 çay kaşığı gres yağı kullanıldı.

Animasyondaki Lamington Drive Sokağı, adını bir kelime oyunundan alıyor. Lamingtons bir Avustralya pastasıdır ve bazen okul ve yardım kuruluşları için para toplamak için satılır. Bu aktiviteye “Lamington Drives” denir.

Animasyonun çekimleri 57 hafta sürdü, 133 ayrı set kuruldu, 212 kukla, 475 minyatür destek ve tam fonksiyonlu “çalıdan daktilo” kullanıldı. Setlerin kurulum ve tasarımı 9 hafta sürdü.

Animasyondaki mezar taşlarından birinin üstünde, animasyonun senaryo yazarı ve yönetmenine bir gönder yapılarak, “huzur içinde yar Adam Elliot” yazıyor. Mezar taşı yazısı ise, “çok abartıldı.”

Mary kilolu annesiyle yaşıyor ve okul yıllarında odasında ağladığı sahnede ABBA posteri var. 1994 yapımı Evlilik Rüyası (Muriel’s Wedding) filmindeki Muriel karakteri de kilolu annesiyle yaşıyor, ABBA takıntısı var ve Mary’i seslendiren Toni Collette tarafından oynanıyor.

Anlatıcı Barry Humphries ve Damien’i seslendiren Eric Bana, Kayıp Balık Nemo’da (Finding Nemo) Bruce ve Anchor’u seslendiriyorlar.

Filme Amerika’da +13 lisansı verildi.

Filmin girişinde “gerçek bir hikâyeden” yazıyor. 2009 Nisan’ında Adam Elliot, “Max karakterini oluştururken, yaklaşık 20 yıl yazıştığım New York’lu mektup arkadaşımdan esinlendim” dedi.

Animasyonda kullanılan kil materyaller ve çekim aletleri Fransa ve Avustralya’da sergilendi.

Öneri: Pınar.

Dip Not: 7 Ekim 2011’de yayımlandı, 26 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.