Ladri di Biciclette (Bicycle Thieves / Bisiklet Hırsızları)

TÜR: Dram. SÜRE: 93 Dk. ÜLKE: İtalya. YAPIM YILI: 1948. imdb: 8,4. rottentomatoes: %98.

Yapım tekniği ve sinema estetiği açısından Yeni-Gerçekçilik akımının simgesi olan Bisiklet Hırsızları, sade konusu ve güzel anlatımıyla oldukça başarılı ve kült olmuş bir drama filmi.

Filmde, sistemin “bir şekilde” (bozarak ya da düzelterek) insanı istediği kıvama getirmesi çok güzel bir şekilde resmediliyor.

Konu

II. Dünya Savaşı sonrası ekonomik sorunlarla boğuşan İtalya’da, bir yıldır iş arayan, iki çocuk babası Antonio Ricci (Lamberto Maggiorani) sonunda bir iş bulur ama tek şart bir bisikletinin olmasıdır. Evdeki tüm çarşafları satıp bir bisiklet alır ama ilk iş gününde bisikleti çalınır.

Hakkında

Bisiklet Hırsızları, Luigi Bartolini’nin aynı adlı romanından Cesare Zavattini tarafından uyarlandı ve Vittorio De Sica yönetti.

Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı, En İyi Yabacı Dilde Film Altın Küresi ve İngilizce Olmayan En İyi Film ödüllerini sahibi oldu. Ayrıca Akademi Onur Oscar’ını kazandı.

8,4 oy ortalamasıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan film, rottentomatoes’da %98 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

Yaklaşık 81 bin dolar bütçesi olan film, İtalya’da 371 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Başrol oyuncusu Lamberto Maggiorani, filmin çekimlerinden sonra gerçekten de iş aramaya başladı.

Ünlü İtalyan yönetmen Sergio Leone, Vittorio De Sica’nın asistanı olarak filmde çalıştı ve “rahiplerden biri” olarak küçük bir rolde beyaz perde de yer aldı.

Filmin sonlarında Bruno’nun karşıdan karşıya geçtiği sahne tamamen doğaçlama olarak çekildi. Bu yüzden iki araba da gerçekten ona çarpmamak için frene bastılar.

Vittorio De Sica, en başta başrol için Henry Fonda’yı düşünüyordu fakat sonraları tüm oyuncuların amatör olmasına karar verdi.

Vittorio De Sica, başrol erkek oyuncusu (Lamberto Maggiorani) olarak, rol testine küçük oğluyla gelen bir fabrika işçisiydi. Başrol kadın oyuncu (Lianella Carell), Sica ile röportaj yapmaya gelen bir gazeteciydi. Küçük çocuk (Enzo Staiola) ise, film çekimlerini izleyen kalabalık arasındaydı.

Filmin İtalyanca adı “Bisiklet Hırsızları” olmasına rağmen bazı ülkelerde, tekilleştirilerek “Bisiklet Hırsızı” olarak kullanıldı.

İngiliz Film Enstitüsü tarafından yayınlanan Sight & Sound dergisi, Bisiklet Hırsızları’nı, yayınlanmasının üzerinden 4 yıl geçtikten sonra (1952), gelmiş geçmiş en iyi film olarak gösterdi. 40 yıl sonra (1992) film, aynı listede 11. sırada yer alıyordu.

Bisiklet Hırsızları, İngiliz Film Enstitüsü tarafından, ebeveynler ve eğitimciler için yayınlanan, “14 yaşına kadar izlemelisiniz” listesinde yer alan ilk 10 film arasında gösteriliyor.

Film, İran sinemasındaki Yeni Dalga akımının oluşmasını sağladı.

Dip Not: 7 Ekim 2011’de yayımlandı, 27 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.