Biutiful

TÜR: Dram. SÜRE: 148 Dk. ÜLKE: Meksika, İspanya. YAPIM YILI: 2002. imdb: 7,5. rottentomatoes: %64.

Eşinden ayrılmış, iki çocuğuna bakan ve göçmenler üzerinden yasadışı işler yapan, insancıl bir adamın hikâyesini konu alan Biutiful, Javier Bardem’in nefis oyunculuğuyla başarılı bir drama filmi.

Konu

Eşinden ayrılmış ve iki çocuğuna bakan Uxbal (Javier Bardem), Afrikalı ve Çinli göçmenlerin yasadışı bir şekilde Barcelona’da iş bulmalarını ve yaşamalarını sağlayan insancıl bir adamdır. Ölen insanların ruhları ile haberleşebilen Uxbal, bir yandan da eski karısı Marambra’nın (Maricel Álvarez) psikolojik sorunlarıyla ve kendi sağlık problemleriyle uğraşmaktadır.

Hakkında

Alejandro González Iñárritu’nun hikâyesini yazdığı ve Nicolás Giacobone ve Armando Bo ile senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda da Iñárritu oturuyor.

Javier Bardem’in filmde sergilediği performans, Cannes ve Goya’da kendisine En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandırdı. Ayrıca film, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da Yabancı Dilde En İyi film kategorisinde ödüle aday gösterildi.

Oscar ödülünü Daha İyi Bir Dünyada’ya (Hævnen / In a Better World) kaptırdı.

Film, rottentomatoes’da %64 taze olarak değerlendiriliyor.

Biutiful, 25 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin ismi Biutiful, İngilizce beautiful (güzel) kelimesinin İspanyolca telaffuzundan kaynaklanıyor.

Javier Bardem, İspanyolca konuşulan bir filmdeki rolüyle, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen ilk aktör oldu.

Alejandro González Iñárritu, Uxbal karakteri aklına düşer düşmez, doğrudan Javier Bardem’i düşündüğünü söyledi.

Uxbal’ın kızını kucağına aldığı sahnede duyulan kalp atışları, oyuncunun kızı kucakladığı sahnede üstüne takılan mikrofonla kaydedildi.

Iñárritu, filmin kurgusu için 14 ay uğraştı.

Hanaa Bouchaib, Ana rolüne uygun bir aday bulmak için okulda bulunan Iñárritu’nun yanına gelip tişörtünden tuttu ve “film yapan siz misiniz? Yer almak istiyorum!” dedi. Yönetmen çok etkilendi ve rolü ona verdi.

Biutiful, Iñárritu’nun daha önceki filmlerinde Paramparça Aşklar Köpekler (Amores Perros / Love’s a Bitch), 21 Gram (21 Grams) ve Babel) senaryo yazarı olan Guillermo Arriaga’nın ekipte olmadığı ilk film.

Biutiful, Meksikalı yönetmen Iñárritu’nun ilk İspanyolca filmi.

Iñárritu, filmi “Yaşlı Meşe” dediği babasına adadı.

Dip Not: 26 Ekim 2011’de yayımlandı, 4 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.