Sophie Scholl – Die letzten Tage (Sophie Scholl: The Final Days / Sophie Scholl: Son Günler)

TÜR: Biyografi, Suç, Dram. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Almanya. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7,7. rottentomatoes: %87.

Nazi Almanya’sında, Nazi karşıtı olan Almanların yaşadıklarını beyaz perdeye aktaran ve Nazilerin Almanlar dâhil, kendilerine karşı gelen herkesi yok ettiklerini gözler önüne seren Sophie Scholl: Son Günler, başarılı bir biyografik drama filmi.

Sophia Scholl’un kendisini sorgulayan Devlet Polisi Ben Mohr’a dönemle ilgili yönettiği sorular ve Mohr’un yaptığı savunma filmin en ilgi çekici sahnelerinden biri.

Konu

Şiddet içermeyen, Nazi karşıtı bir öğrenci grubu olan Beyaz Gül’ün üyelerinden, öğrenci Sophie Magdalena Scholl (Julia Jentsch) ve abisi Hans Scholl (Fabian Hinrichs), 18 Şubat 1943’te, Hitler Almanya’sının politikalarını eleştiren yazılar hazırlayıp dağıtmak suçundan tutuklanırlar. 3 gün sorgulandıktan sonra, 4. gün mahkeme karşısına çıkarılırlar.

Hakkında

Sophie Scholl: Son Günler’in senaryosunu Fred Breinersdorfer yazdı ve Marc Rothemund yönetti.

Berlin Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu Altın Ayı’larına sahip olan film, Alman Film Ödülleri’nde En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kucakladı. Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını da aday gösterilen film, ödülü Tsotsi‘ye kaptırdı.

Film, rottentomatoes’da %87 taze olarak değerlendiriliyor.

Film 11 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film’in konusu, tarihsel gerçekler, yayınlanmamış sorgu tutanakları ve görgü tanıkları ile yapılmış görüşmelere dayanıyor.

Beyaz Gül’ün 6. bildirisi Helmuth von Moltke vasıtasıyla İskandinavya üzerinden İngiltere’ye ulaştı. Milyonlarcası 1943 yılı ortalarında müttefik hava kuvvetleri tarafından Almanya üzerinde atıldı. Artık üzerinde bir başlık vardı: “Bir Alman Bildirisi, Münih’li Üniversite Öğrencilerinin Manifestosu.”

Sophia Scholl, 1970’lerden bu yana İkinci Dünya Savaşı sırasında Üçüncü Reich karşıt olan Alman kahramanlarından biri olarak kabul ediliyor.

1942’nin sonları ile 1943 Şubat ayına kadar etkinliklerini sürdüren Beyaz Gül’ün üyeleri, Münih Üniversitesi öğrencileri ve onların felsefe profesörleriydi.

Üçüncü Reich döneminde, Scholl kardeşlerinde de yattığı Münih’teki Stadelheim hapishanesinde, 1035 kişi idam edildi. 24 Haziran – 27 Temmuz 1922’de Adolf Hitler’in de kaldığı hapishane, günümüzde hala aynı işlevle kullanılıyor.

Ocak 2014’de Nazi döneminde rejim karşıtlarının idamında kullanılan giyotin, Bavaria Ulusal Müzesi’nin bodrum katında kilitli olarak tutulduğu anlaşıldı. Beyaz Gül’ün hayattaki bilinen tek üyesi olan 89 yaşındaki Franz Josef Müller, birçok arkadaşının da idamında kullanılan giyotinin sergilenmesine karşı çıktı.

Filmin sonunda, gerçek Sophie Scholl, kardeşi Hans ve Christoph Probst’un fotoğrafları ekrana geliyor.

Scholl kardeşlerin tutuklandıkları sahne, Münih Üniversitesinde olayın gerçekte yaşandığı yerde çekildi. Üniversitenin ana binasının önündeki alanın günümüzdeki adı, Scholl Kardeşler (Geschwister-Scholl-Platz).

Filmde Robert Scholl’u canlandıran Jörg Hube, Sophie Scholl’un biyografisini konu alan 1982 yapımı Beyaz Gül’de (Die weiße Rose / White Rose) de rol aldı.

1961’de Scholl kardeşlerin anısına pul çıkarıldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmdeki idam sahnesi ironik bir şekilde bir morgda çekildi. Sophie Scholl’u canlandıran Julia Jentsch, “büyük bir şoka uğradım. Özellikle koku çok rahatsız ediciydi. Fakat çekim ekibi oradaydı ve birinin sandviç yediğini görmek beni oldukça şaşırtmıştı” diyerek sahnenin çekimlerinde yaşadıklarını dile getirdi.

Dip Not: 4 Eylül 2011’de yayımlandı, 24 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.