Sonbahar (Autumn)

TÜR: Dram. SÜRE: 99 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,9. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

Sağlık şartları nedenleriyle hapishaneden tahliye edilen ve doğduğu topraklara dönen bir gencin yaşadıklarını konu alan Sonbahar, cezaevi ve ölüm orucu gerçeğine insancıl bir açıdan yaklaşan başarılı bir drama filmi.

Konunun geçtiği Hopa ve Doğu Karadeniz’i az da olsa bilmek, filmle daha fazla empati kurmanızı sağlıyor.

Sonbahar’ın müzikleri de oldukça başarılı. Film, Angers Avrupa İlk Film Festivali’nde En iyi Müzik Albümü ödülünü kazandı.

Konu

Yusuf (A. Onur Saylak), 22 yaşında üniversite öğrencisiyken girdiği cezaevinden, 10 yıl sonra ciğerlerindeki hastalık nedenleriyle tahliye edilir. Hopa’ya annesinin yanına gider ve orada zaman geçirmeye başlar. Bir yandan annesinden sakladığı hastalığı ağırlaşırken, bir yandan da çocukluğunun geçtiği yerlerle özlem gidermektedir. Bir gün hayat kadını Eka (Megi Kobaladze) ile karşılaşır.

Hakkında

Sonbahar’ı, Özcan Alper yazıp yönetti.

Filmin ilk gösterimi, 6 Haziran 2008 tarihinde 15. Altın Koza Film Festivali’nde yapıldı. Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması bölümünde en iyi film seçildi.

Uluslararası Ankara Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kurgu, En İyi Sinematografi ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerini kazanan film, Altın Portakal’da Netpac ödülünün sahibi oldu.

Sonbahar, uluslararası arenada ise, Sofya ve Tiflis’te En İyi Yönetmen ve Erivan’da Jüri Özel ödülü (En İyi Film) ile FIPRESCI ödüllerinin sahibi oldu.

Film, 700 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin çekimleri, Hopa, Çamlıhemşin ve Kemalpaşa’da 6 haftada gerçekleştirildi.

Filmde Türkçe, Hemşince ve Gürcüce konuşuluyor.

Dip Not: 12 Eylül 2011’de yayımlandı, 25 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.