Factotum

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: Norveç, Fransa, Amerika. YAPIM YILI: 2005. imdb: 6,6. rottentomatoes: %76.

Bukowski’nin yaklaşık 10 yıl boyunca, rezil işlerde çalışıp, şehir şehir dolaştığı dönemini anlattığı ve 1975’de yayınladığı aynı romandan uyarlanan Factotum, Bukowski stilinde, eğlenceli bir komedi drama filmi.

Film, genelde Factotum romanında anlatılan en ilgi çekici ve trajikomik hikâyeleri içeriyor. O yüzden romanı yeni okuyanların biraz beklemeleri isabetli olacaktır.

Konu

“Zengin olmayı düşleyen yoksul ve despot bir babanın cehenneme çevirdiği ergenlik döneminden sonra iki yıl Los Angeles üniversitesinde gazetecilik bölümüne devam eden Henry Chinaski (Matt Dillon), kararını verir. Babası gibi biri zengin olmayı isterse o tersini isteyecektir. Aylaklığı. Ancak erken yaşta saptadığı bir hedefi vardır. Yazar olmak. Mukavva bavulunu alıp yola düştüğünde yirmi iki yaşındadır. Ucuz pansiyon odalarında sefaletle boğuşup yazmaya çalışırken kendine gerçek bir dost edinmiştir. Alkol. (Romandan)

Hakkında

Charles Bukowski’nin aynı adlı romanından Bent Hamer ve Jim Stark tarafından uyarlanan Factotum’un yönetmen koltuğunda Bent Hamer oturuyor.

Film, rottentomatoes’de %76 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Film, Bukowsk’nin Factotum romanından uyarlandı ve “Günler Tepelerden Aşağı Koşan Vahşi Atlar Misali”, “Bir Tek Ben Miyim Böyle Yaşayan” ve “Kaptan Yemeğe Çıktı ve Tayfalar Gemiyi Ele Geçirdi” kitaplarından da alıntılar yapıldı.

Bukowski’yi canlandıran Matt Dillon’ın görünüşü ve performansı, Factotum romanının sadece 5 gününü konu alan ve senaryosunu Bukowski’nin yazdığı Bar Kelebeği’nde (Barfly), Bukowski’yi canlandıran Mickey Rourke’la kıyaslanıyor. Matt Dillon ve Mickey Rourke, Francis Ford Coppola’nın kült filmi Siyam Balığı’nda (Rumble Fish, 1983) iki kardeşi canlandırmışlardı.

Film, Linda Bukowski, Charles Bukowski Vakfı, John Martin ve Black Sparrow Yayıncılığın katkılarıyla çekildi.

Henry Chinaski rolü için ilk olarak Bukowski’nin yakın arkadaşı olan Sean Penn düşünülmüş.

Factotum, 14 Nisan 2005’de Trondheim, Norveç’te 4K Dijital Sinema Projektörle gösterimi yapılan ilk film oldu.

Filmden;

Acılarımıza korkusuzca sarılmamız çok şaşırtıcı. Yaktığımız enerji öfkemizi körüklüyor. Bir an, bir canavar gibi hırlayıp, hemen sonrasında neye, kime ve neden bunu yaptığımızı unutmamız çok garip. Ne saatler, ne günler ne aylar ne de yıllar ama on yıllar, belki de tüm bir ömür önemsiz kinlere ve nefretlere harcanıyor. Sonunda ölümün alıp götürebileceği hiçbir şey kalmıyor.

* * *

Eğer deneyecekseniz, sonuna kadar deneyin. Eğer başka türlü düşünüyorsanız, hiç başlamayın bile. Bu kız arkadaşlarınızı, karılarınızı, akrabalarınızı, işlerinizi kaybetmek anlamına gelebilir. Ve belki de aklınızı. Üç veya dört gün yemek yememek, bankta donmak, hapse girmek, küçük düşmek veya yalnızlık olabilir.

Yalnızlık bir lütuftur. Diğerleri ise sabrınızın gerçekte ne kadar yapmak istediğinizin sınanmasıdır. Reddedilmeye ve en garip ihtimallere rağmen yaparsınız. Ve hayal edebileceğiniz herhangi bir şeyden bile daha iyidir. Eğer deneyecekseniz, sonuna kadar deneyin. Bunun gibi başka bir his yoktur. Tanrılarla birlikte yalnız olursunuz. Ve geceler, ateşle alevlenirler. Hayatınızı kusursuz kahkahaya doğru yaşarsınız. Bu mevcut olan en iyi savaşımdır.

Dip Not: 12 Ağustos 2011’de yayımlandı, 17 Şubat 2015’de güncellendi.

“Factotum” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.