Die Fälscher (Counterfeiters / Kalpazanlar)

TÜR: Suç, Dram, Savaş. SÜRE: 98 Dk. ÜLKE: Avusturya, Almanya. YAPIM YILI: 2007. imdb: 7,6. rottentomatoes: %94.

II. Dünya Savaşı’na dair farklı bir konuyu ele alan ve Almanların düşman ekonomilerini batırmak için para basma operasyonunu (Bernhard Operasyonu) konu alan Kalpazanlar, ilginç konusuyla başarılı bir suç drama filmi.

Konu

1936’da Berlin’de çok ünlü bir kalpazan olan Yahudi Salomon ‘Sally’ Sorowitsch (Karl Markovics), bir baskın sırasında polis tarafından yakalanır ve Mauthausen toplama kampına gönderilir. Bir süre sonra Sally, Sachsenhausen toplama kampına transfer edilir. Bu yolculuğun özel bir nedeni vardır. Sally’i tutuklayan SS subayı, Yahudilerden oluşan bir kalpazan birimi kurmaktadır ve amacı sahte para basıp önce İngiliz, ardından da Amerika ekonomisini altüst etmektir…

Hakkında

Adolf Burger’in anılarından Stefan Ruzowitzky tarafından uyarlanan Kalpazanlar’ın yönetmen koltuğunda da Stefan Ruzowitzky oturuyor.

Kalpazanlar, Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazandı ve Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarıştı.

Film, rottentomatoes ‘de %94 taze olarak değerlendiriliyor.

6 milyon dolar bütçesi olan film, 20 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Kalpazanlar, Avusturya adına, Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü kazanan ilk film oldu.

Film, Adolf Burger’in yayınladığı anılarından uyarlandı. Burger, Slovak Yahudi bir matbaacıydı. 1942’de Yahudileri kurtarmak için yaptığı sahte vaftiz belgeleri nedeniyle tutuklandı ve toplama kampına gönderildi.

Yönetmen Ruzowitsky, senaryonun uyarlaması ve filmin prodüksiyon aşamasının neredeyse her adımında Adolf Burger ile yakın temas içinde oldu.

Dip Not: 3 Ağustos 2011’de yayımlandı, 17 Şubat 2015’de güncellendi.

“Die Fälscher (Counterfeiters / Kalpazanlar)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.