Wo Hu Cang Long (Crouching Tiger, Hidden Dragon / Kaplan ve Ejderha)

TÜR: Aksiyon, Dram, Romantik. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Tayvan, Hong Kong, Amerika, Çin. YAPIM YILI: 2001. imdb: 7,9. rottentomatoes: %97.

“Yabancı Dil” kategorisinde “büyük üçlüyü” kucaklayan Kaplan Ve Ejderha, güzel hikâyesi, masalımsı anlatımı ve atmosferiyle, başarılı bir romantik drama filmi.

Tan Dun ve ünlü çello virtüözü Yo-Yo Ma’nın imzasını taşıyan film müzikleri ise tam anlamıyla muhteşem!

Konu

Wudan Dağı’nda meditasyon çalışan usta Li Mu Bai (Yun-Fat Chow), şehre döner ve yüreğini bir türlü açamadığı Yu Shu Lien’ye (Michelle Yeoh), artık dövüşmek söyleyip, yeşil kader kılıcını Sir Te’ye (Sihung Lung) vermesini ister. Kılıç adrese ulaşsa da kısa bir süre sonra çalınır.

Hakkında

Wang Dulu’nun Crane Iron Pentalogy olarak bilinen ünlü beşlemesinin, dördüncü romanından, Hui-Ling Wang, James Schamus ve Kuo Jung Tsai tarafından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Ang Lee oturuyor.

En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri dahil, 10 dalda Oscar’a aday gösterilen film, Yabancı Dilde En İyi Film, En İyi Koreografi, En İyi Müzik ve En İyi Yapım Tasarımı, Altın Küre’de En İyi Yönetmen ve En İyi Yabancı Dilde Film ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ve En İyi Kostüm Tasarımı ödüllerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’de %97 taze olarak değerlendiriliyor.

17 milyon dolar bütçesi olan film, 214 milyon dolar gişe hasılatı elde etmeyi başardı.

Ivır Zıvır

Filmin adı olan, “Çömelen Kaplan, Saklanan Ejderha” Çin mitolojisinden geliyor ve “gücünü diğerlerinden saklamayı” kastediyor. Filmdeki karakterler bu öğüdü çok iyi şekilde vurgulamayı başarıyorlar.

Kaplan ve Ejderha bugüne kadar En İyi Film Oscar’ına aday olan ilk dövüş sanatı filmi.

Film, 2001 yılında Amerika’da 100 milyon dolar gişe hasılatına ulaşan ilk yabancı dilde film olmayı başardı.

Filmin aksiyon koreografcısı Woo-ping Yuen, aynı zamanda Matrix’in Kung-Fu kareografcısı.

Jen Yu (Ziyi Zhang) karakteri dövüş sanatları konusunda usta mertebesinde eğitimli görünsede, gerçekte Ziyi Zhang, hiç dövüş sanatları eğitimi almadı. Dövüş sahnelerinde sadece bildiği dans tekniklerini kullandı.

Filmdeki 4 ana karakter de Mandarince konuşuyor. Fakat her birinin farklı bir aksanı var. Yun-Fat Chow had a Kanton, Michelle Yeoh Malezya/İngilizce, Ziyi Zhang Pekin ve Chen Chang Tayvan aksanına sahip. Bu yüzden Mandarince kullanılan bazı bölgelerde film dublajlı olarak yayınlandı.

En İyi Müzik Oscar’ını kazanan Dun Tan, beste ve kayıtları sadece 2 haftada gerçekleştirdi.

Film, 10 dalda Oscar ödülüne aday olarak, Oscarlarda en fazla aday gösterilen yabancı dilde film rekorunu eline geçirdi.

Jen Yu rolü için Ziyi Zhang’den önce Tayvan doğumlu Hong Konglu kadın oyuncu Qi Shu seçildi ve oyuncu rolü için birkaç hafta boyunca çalıştı. Fakat sonraları menajeri, Japonya’daki Pepsi reklamında oynamasına karar verip oyuncuyu film kadrosundan çekti. (Filmin başarıyla birlikte oyuncu menajerini değiştirdi!)

Yun-Fat Chow, Mandarince konuşmakta çok zorlandığı için ilk sahnesinin çekimi 28 kez tekrarlandı. Oyuncu bir röportajında, “Mandarince telaffuzların nasıl?” sorusuna, “korkunç” diyerek yanıt verdi.

Yeşil Kader Kılıcı dâhil, filmdeki tüm kılıçlar Tayvan’da üretildi. Kılıçları yapan usta, Yönetmen Ang Lee’nin komşusuydu.

Ang Lee filmi, “muhtemelen hiç var olmamış bir Çin rüyası” olarak tanımladı.

Kaplan ve Ejderha, Yun-Fat Chow’ın ilk döğüş sanatı filmi.

Michelle Yeoh (Yu Shu Lien), çekimlerden önce, bir yıl boyunca sadece Mandarince öğrenmek için uğraştı.

Ziyi Zhang, birkaç ay boyunca hattatlık eğitimi aldı.

Çincede, Lo’nun adının tam anlamı “Küçük kaplan”, ve Jen’in “Göz kamaştırıcı ejderha”.

Dip Not: 31 Temmuz 2011’de yayımlandı, 16 Şubat 2015’de güncellendi.

Tan Dun & Yo-Yo Ma – Crouching Tiger, Hidden Dragon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.