Un Prophète (A Prophet / Yeraltı Peygamberi)

TÜR: Suç, Dram. SÜRE: 155 Dk. ÜLKE: Fransa, İtalya. YAPIM YILI: 2009. imdb: 7,9. rottentomatoes: %97.

Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da “Yabancı Dilde” ödülüne aday gösterilen ve “daha önce sinemada yer almamış (Fransa’daki Araplar gibi) bir simge/resim yaratmayı amaçlayan” Yeraltı Peygamberi, ilgi çekici konusu ve özellikle Tahar Rahim ve Niels Arestrup’un nefis oyunculuklarıyla başarılı bir suç drama filmi.

Konu

19 yaşındaki Arap, Malik El Djebena (Tahar Rahim), polislere karşı yapılan bir saldırıya katılmaktan ötürü 6 yıl hapis cezasına çarptırılır. Islahevinde büyüyen, okuma yazması, parası ve hiçbir akrabası olmayan Malik, hapishanede hüküm süren Müslüman ve Korsikalı iki çete arasında sıkışıp kalacaktır.

Hakkında

Jacques Audiard’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Yeraltı Peygamberi’inin senaryosunu, Thomas Bidegain ve Audiard birlikte yazdılar.

“Yabancı Dilde” kategorisinde, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da ödüle aday gösterilen film, BAFTA’da mutlu sona ulaştı. Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı. Cesar’da ise En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo’nun da aralarında bulunduğu 9 ödülü birden kucakladı.

Yeraltı Peygamberi, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını Gözlerindeki Sır’a (El Secreto De Sus Ojos / The Secret In Their Eyes) kaptırdı.

Film, rottentomatoes’da %97 taze olarak değerlendiriliyor.

13 milyon Euro bütçesi olan film 20,1 milyon Euro gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Oyuncuların rollerini daha gerçekçi oynamaları adına, yönetmen Jacques Audiard, tecrübelerini ve gerçek hapishane ortamını oyunculara aktarmaları için eski hükümlülerle çalıştı.

Yönetmen, filmin baş rol oyuncusu Tahar Rahim’le (Malik), başka bir film setine gittikleri arabada tanıştılar. Filmin bir diğer yıldızı Niels Arestrup ile yönetmen, Kalbim Bir An Durdu’da (De Battre Mon Coeur S’est Arrêté / The Beat That My Heart Skipped) beraber çalışmışlardı.

Jacques Audiard, Fransa’daki mahkûmlar için yaptığı özel bir film gösterimi sırasında, hapishane koşullarından ötürü şoke oldu ve Yeraltı Peygamberi’nin tohumlarını ekti.

Dip Not: 24 Temmuz 2011’de yayımlandı, 16 Şubat 2015’de güncellendi.

“Un Prophète (A Prophet / Yeraltı Peygamberi)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.