Toy Story 3 3D (Oyuncak Hikayesi 3)

TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 103 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 8.4. rottentomatoes: %99

Pixar – Walt Disney’in elinden çıkma, Oyuncak Hikayesi 3, ödül ve rekor canavarı bir animasyon. Hem imdb 250, hem de rottentomatoes 100 listesinde yer alan animasyon, 1 milyar 63 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek tüm zamanların 13. ve 2010’un en fazla gişe hasılatı elde eden filmi olmayı başardı.

Pixar’ın psikopat bir şekilde, her kareyi, en ince ayrıntısına kadar düşünüp tasarladığı Oyuncak Hikayesi 3, sinemada 7.1 Dolby Surround olarak yayınlanan ilk film olma özelliği taşıyor.

2011’d2 En İyi Film Oscar’ına aday olan animasyon, 1992 yılında Güzel ve Çirkin ve 2010’da Up’tan (Yukarı Bak) sonra bu onura erişen üçüncü animasyon durumunda.

Buzz’ın İspanyol bir kazanovaya dönüşüp, Jessie’ye yaptığı kurlar, İspanyolca konuşması, Flamenko dansları, mimikleri, bakışları animasyonun en güzel bölümlerinden biri.

Konu

Oyuncak kahramanlarımızın “sahibi” Andy, artık 17 yaşındadır ve koleje gitmek üzere eşyalarını toplamaktadır. Woody’yi kendi yanına alan Andy, diğer oyuncakları çatıya çıkartmak için bir torbaya doldurur. Fakat annesi torbayı çöp zannedip dışarı bırakır. Andy’nin kendilerini gözden çıkarttığını düşünen kahramanlarımız, istemeye istemeye annesinin Andy’e oyuncakları vermeyi önerdiği kreşe gitmek için, çaktırmadan kutuya doluşurlar.

Hakkında

John Lasseter, Andrew Stanton ve Lee Unkrich’in hikayesini yazdığı Oyuncak Hikayesi 3’ü Michael Arndt senaryolaştırdı ve Lee Unkrich yönetti.

2011’de En İyi Film dahil 5 dalda Oscar’a aday olan yapım, En İyi Animasyon ve En İyi Şarkı ödülünü kazandı.

8,4 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde bulunan yapım, rottentomatoes’un da en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

200 milyon dolar bütçesi olan film, 1 milyar 63 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Tolam 302 karakterin bulunduğu animasyonda Ken, göründüğü sahnelerde 21 farklı giysi giyiyor.

Oyuncak Hikayesi’nin animasyon ekibi, kürk ve suyu daha gerçekçi nasıl anime edebilecekleri konusunda endişe duysalar da, onları en fazla zorlayan şey, çöp torbalarını anime etmek oldu. Ekip haftalarca çöp torbasının kıvrımlarının yansıttığı ışığı en iyi şekilde anime etmek için uğraştılar.

Animasyonda sadece “anne” repliği bulunan bebeği seslendirecek kişiyi bulmak için bir sürü farklı bebek dinlendi. En sonunda sesini kullanılmaya karar verilen bebeğin adının Woody olması nedeniyle, yönetmen, “ses değil de isminden ötürü onu seçtim” diyerek espri yaptı.

Birçok Pixar animasyonunda görülen A113 ibaresi, Oyuncak Hikayesi 3’te Andy’nin annesinin arabasının arkasında yer alıyor. A113, Pixar animatörlerinin çalıştıkları CalArts adındaki odaya taktıkları isim.

Animasyonun kötü karakteri Pembe Ayıcık Lotso, 1995’teki serinin ilk filminde, Woody’nin oyuncaklar toplantısında, “hey raftaki bizi duyabiliyor musun?” repliğinin ardından ekranda görünüyor. İlk filmin yönetmeni olan John Lasseter, Lotso karakterini kullanmayı çok istese de Pixar’ın, kürk hakları savunucularıyla yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bu isteğini gerçekleştirememişti.

Daha önceki filmlerde Slinky Dog’u seslendiren Blake Clark’ın 2000’de hayatını kaybetmesi nedeniyle, Dog’u, Clark’ın yakın arkadaşı Jim Varney seslendirdi.

Pixar’ın tüm animasyonlarında yer alan The Pizza Planet dağıtım aracı, Andy’nin odasındaki takvim ve Lotso’nun arkadaşlarının otostop çektikleri flashback sahnesinde yer alıyor.

Filmin son sahnesinde yer alan gökyüzündeki beyaz bulutlar, üçlemenin ilk karesine bir gönderme. Bu sahne, aslında Andy’nin odasındaki duvar kağıdı desenindeydi.

Buzz’ın yüzünde 215 tane hareket noktası (animasyon değişkeni) yer alıyor.

Yönetmen Lee Unkrich’in çocuklarından Max’in adı ve diğer iki çocuğunun fotoğrafları da animasyonda yer alıyor.

Senarist ve yapımcılar, birçok kez serinin artık bittiğini söylese de 2017’de John Lasseter’ın yönetmenliğinde animasyonun 4. filminin vizyona gireceği konusunda bilgiler bulunuyor.

Dip Not: 3 Temmuz 2011’de yayımlandı, 21 Aralık 2014’de güncellendi.

En İyi Şarkı Oscar’ını kazanan Randy Newman – We Belong Together;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.