Reise der Hoffnung (Journey of Hope / Umuda Yolculuk)

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 81

TÜR: Dram. SÜRE: 110 Dk. ÜLKE: İsviçre, Türkiye, İngiltere. YAPIM YILI: 1990. imdb: 7,7. rottentomatoes: %83.

Maraşlı Kürt, Alevi bir ailenin, yasadışı yollarla İsviçre’ye iltica etme çabalarını konu alan ve İsviçre’ye Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandıran Umuda Yolculuk, yüksek doz drama içeren, başarılı bir film.

Filmin Oscarlarda İsviçre adına yarışmasına rağmen, oyunculardan, hikâyeye kadar her şeyin Türkiye’den olması ilginç bir ayrıntı.

Necmettin Çobanoğlu ve Nur Sürer’in oyuncukları da oldukça başarılı.

Konu

Maraşlı Kürt Alevi, Haydar Şener (Necmettin Çobanoğlu), eşi Meryem (Nur Sürer) ve ufak oğlu Mehmet Ali’yi (Emin Sivas) de yanına alıp, tek umutları olarak düşündüğü ve sadece kartpostaldan tanıdığı İsviçre’ye, yasadışı yollardan gitmeye çalışır.

Hakkında

Feride Çiçekoğlu’nun senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Xavier Koller oturuyor.

Umuda Yolculuk, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ının sahibi oldu.

Yapım, rottentomatoes’da %81 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Feride Çiçekoğlu, aynı zamanda Tunç Basaran’ın yönettiği Uçurtmayı Vurmasınlar filminin de senaryo yazarı. Nur Sürer her iki filmde de rol aldı.

2006 yılında yapılan 79. Oscar ödül töreninde, Catherine Deneuve ve Ken Watanabe’nin sunumunu yaptığı, “geçmişte yabancı dilde en iyi film ödülünü alan yapımlar” montajında Umuda Yolculuk da anılanlar arasındaydı.

Umuda Yolculuk, 1985’de İsviçre’ye Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandıran La Diagonale Du Fou’dan (Dangerous Moves) sonra bu onuru elde eden ikinci yapım olmayı başardı.

Dip Not: 7 Temmuz 2011’de yayımlandı, 10 Şubat 2015’de güncellendi.

“Reise der Hoffnung (Journey of Hope / Umuda Yolculuk)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.