MicMacs À Tire-Larigot (Micmacs)

TÜR: Aksiyon, Komedi, Suç. SÜRE: 105 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2009. imdb: 7,2. rottentomatoes: %74.

Amelie ve Kayıp Nişanlı (Un Long Dimanche de Fiançailles)’nın yaratıcısı Jean-Pierre Jeunet’un, Brezilyalı ressam Juarez Machado’un çalışmalarından esinlenerek, yeşil, sarı ve kırmızı renklerin yoğunluğuyla yarattığı masalımsı atmosferde, silah dünyasını taşladığı Micmacs, akıllıca kurgulanmış sahneleriyle, oldukça eğlenceli bir aksiyon komedi filmi.

Filmde Bazil’in unutma sahneleri, çöpleri işleyenler ve etek dansı çok başarılı!

Konu

Sokakta yaşanan bir kovalama sonrasında yere düşen silahtan çıkan kurşun, video kiralama dükkânında çalışan Bazil’in (Dany Boon), kafasına isabet eder. Ölüm tehlikesi olduğu için kafasındaki kurşun çıkarılmayan Bazil’in beyin fonksiyonları zaman zaman durmaktadır. Babası da savaşta ölen Bazil, mermi üreten şirketlere savaş açmaya karar verir.

Hakkında

Jean-Pierre Jeunet ve Guillaume Laurant’ın senaryosunu yazdığı Micmacs’in yönetmen koltuğunda Jean-Pierre Jeunet oturuyor.

Filmin ilk gösterimi 2009 Toronto Film Festivali’nde yapıldı.

27 milyon Euro bütçesi olan film 24 milyon Euro gişe hasılatı elde etti.

Film, rottentomatoes’de %74 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Jeunet, Bazil karakterini tüm filmlerinde yer alan Jamel Debbouze için yazdı. Fakat proje başladıktan 3 hafta sonra oyuncuyla yaşanan finansal ve sanatsal anlaşmazlıklar nedeniyle rol Dany Boon’a verildi.

Jeunet, Belçika’daki bazı silah imalathanelerini dolaşarak senaryo için araştırma yaptı. Ayrıca filmde yer alan bazı diyaloglar doğrudan silah satıcılarıyla yapılan röportajlardan alıntılandı.

Filmin Fransızcadaki adı olan MicMacs à tire-larigot’un tam anlamı, “hiç durmadan hilekârlık”dır.

Jeunet, filmini, “Amelie ile Şarküteri (Delicatessen) arasında” diye tanımladı.

Jeunet, senaryoyu yazarken, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937), Oyuncak Hikâyesi (Toy Story, 1995) ve Görevimiz Tehlike’nin (Mission: Impossible, 1966) televizyon dizisinden esinlendiğini ifade etti.

Filmin açılış müziği olarak, 1946 yapımı Birleşen Kalpler’in (The Big Sleep) final müziği kullanıldı.

Dip Not: 1 Temmuz 2011’de yayımlandı, 6 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.