BBC’nin Hayat belgeseli, HD televizyon aldıktan sonra izlediğim ilk yapımdı. 2009 yılında yayınlanan ve 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgesel, 50’şer dakikalık 10 bölümden oluşuyor. Hayvanların ve bazı bitkilerin olağanüstü avlanma teknikleri ve hayatta kalma çabalarının anlatıldığı belgeselin ilk bölümü genel bir tanıtım niteliğinde. Sonraki 9 bölüm başlıkları ise şöyle; Sürüngenler, Memeliler, Balıklar, Kuşlar, Böcekler, Avcılar ve Avlar, Derinlerin yaratıkları, Bitkiler ve Maymunlar.
Hem anlatılan hikâyelerin hem de anlatanın ses tonunun (orijinal dildeki) izleyenlerde büyük bir etki yarattığı belgeselin bence en büyük özelliği çekim teknikleri ve görüntü kalitesi. Zaman zaman slow-motion, zaman zaman macro ve zaman zaman kuş bakışı yapılan çekimler çok ama çok etkileyici. Bir not olarak dizi yanlışım yoksa NTV’de yayınlanmış ve seslendirmesini Tuncel Kurtiz yapmıştı. Bu yüzden Türkçe dublajlısı da bayağı etkileyici.
Buldukları hindistan cevizine benzeyen sert kabuklu meyveyi kırmak için insan vari bir hareketle, bir taş bulup kabuğunu kıran maymunlar, uzun bir ağacın tepesindeki çiçeğin yapraklarına bıraktığı yavrusunu sürekli su ve yiyecek taşıyan kurbağa, dışarı çıkıp nefes alıp yavrusunun bulunduğu yere nefes taşıyan balık, kuyruklarını yere vurarak oluşturdukları çamur halka ile balıkları çember içine alan ve kaçmaya çalışanları avlayan yunuslar…
Dizinin her bölümünün ardından yaklaşık 7-8 dakikalık “nasıl çektik” kısmı var. Bu kısımda o bölümde yapılan tüm çekimlerin detayları anlatılıyor. Böylece yapılan çekimlerdeki zorlukları ya da aylar hatta bazen yıllar süren ama bizim 5-10 dakikada izlediğimiz çekimleri görüp şaşırıyorsunuz…