Karakter (Character)

TÜR: Suç, Dram, Gizem. SÜRE: 122 Dk. ÜLKE: Hollanda, Belçika. YAPIM YILI: 1997. imdb: 7,8. rottentomatoes: %92.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan Hollanda – Belçika yapımı Karakter, gizemli konusu, anlatımı ve müzikleriyle başarılı bir suç drama filmi.

Filmde, Jan Decleir ve Betty Schuurman’ın oyunculukları oldukça başarılı.

Konu

Avukatlık sınavını veren Katadreuffe (Fedja van Huêt), hızlı adımlarla Dreverhaven’in (Jan Decleir) yanına gelip, sinirli bir şekilde, artık avukat olduğunu ve bir daha kendisini görmeyeceğini söyler. Dreverhaven, masasında muhasebe defterlerini doldurmaktadır ve onu tebrik ettiğini söyler. Katadreuffe bu söze daha çok sinirlenir ve kavga etmeye başlarlar. Devam eden sahnede Katadreuffe, Dreverhaven’i öldürmekle suçlanır. Katadreuffe polislere hikâyeyi en başından anlatmaya başlar.

Hakkında

Ferdinand Bordewijk’in 1938’de yayınladığı aynı adlı romanından ve Dreverhaven en Katadreuffe isimli kısa hikâyesinden, Mike van Diem, Laurens Geels ve Ruud van Megen tarafından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Mike van Diem oturuyor.

Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandı.

Karakter, rottentomatoes’de %92 taze olarak değerlendiriliyor.

4,5 milyon dolar bütçesi olan film gişede sadece 713 bin dolar kazandı.

Ivır Zıvır

Konu 1920’ler Rotterdam’ında geçse de, II. Dünya Savaşında yaşanan bombardımanlardan sağ kalan çok az eski bina olduğu için çekimler, Wrocław (Polonya), Hamburg (Almanya), Antwerp, Gent (Belçika), Lahey’de (Hollanda) yapıldı.

Film çekimleri, 1996 yaz ve kış aylarında toplam 71 günde çekildi.

Karakter, 1986 yapımı The Assault ve 1995 yapımı Antonia’nın Kaderi’nden (Antonia’s Line) sonra Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan 3. Hollanda yapımı oldu.

“Karakter” romanı aynı zamanda 1971’de 5 bölümlük bir mini dizi olarak da yayınlandı.

Dip Not: 16 Temmuz 2011’de yayımlandı, 10 Şubat 2015’de güncellendi.

“Karakter (Character)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.