Etz Limon (Lemon Tree / Limon Ağacı)

Etz Limon aka Lemon Tree aka Limon Agaci

TÜR: Dram. SÜRE: 106 Dk. ÜLKE: İsrail, Almanya, Fransa. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,4. rottentomatoes: %92.

İsrail ve Filistin otoriteler arasında sıkışıp kalan insanların hayatlarından ufak bir kesit sunan Limon Ağacı, oldukça başarılı bir drama.

Filmde, İsrail ve Filistinlilerin, en ufak hamlede bile hemen rüşt ispatına girişmesi ve her iki tarafta da “kötüler” kadar “iyilerin” de olduğunu gayet güzel bir şekilde beyaz perdeye yansıtılıyor.

Ayrıca filmin, İsrail yapımı olması ve pozitif bir şekilde, Ortadoğu’nun bitmek bilmez dertleri üzerine insanları düşünmeye davet etmesi de değerini arttırıyor.

Konu

Babasından kalma limon bahçesinde yetiştirdiği limonlardan reçel ve içecek yaparak geçimini sağlayan Salma Zidane’nin (Hiam Abbass) hayatı, İsrail Savunma Bakanı Israel Navon’un (Doron Tavory) bahçenin yanındaki arsaya yapılan eve taşınması ve güvenlik nedeniyle ağaçları kesmek istemesiyle altüst olur. Hakkını aramaya çalışan Salma, Filistin ve İsrailli otoriteler arasında sıkışır kalır.

Hakkında

Eran Riklis ve Suha Arraf’nın senaryosunu yazdığı Limon Ağacı’nın yönetmen koltuğunda Eran Riklis oturuyor.

Film, Berlin Film Festivali’nde, genelde tartışma açacak bir konuya sahip, bağımsız sanat filmlerine verilen Panorama Seyirci Ödülü’nün sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’de %92 taze olarak değerlendiriliyor.

Limon Ağacı, 7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film konusunu, İsrail Savunma Bakanı Shaul Mofaz’ın taşındığı evin yanında bulunan Filistinli bir ailenin zeytin ağaçlarının güvenlik gerekçesiyle kesilmek istenmesi ve ardından yaşanan olaylardan alındı.

İsrailli seyirciler Limon Ağacı’na genelde kayıtsız ve ilgisiz kaldılar.

Yönetmen Eran Riklis, önceki filmleri Suriyeli Gelin (The Syrian Bride) ve Kupa Finali’nde (Gmar Gavi’a / Cup Final) de Arap ve Ortadoğulu Yahudiler arasındaki ilişkileri konu alıyor.

Yönetmenin bir önceki filmi olan Suriyeli Gelin’de de başrol oyuncusu, Filistin kökenli İsrailli oyuncu Hiam Abbass.

rottentomatoes’de, film hakkındaki ortak fikir, “pozitif ve abartısız bir şekilde, Batı Şeria sorunları üzerinde düşünmeyi öneren, kişisel bir İsrail filmi.”

Dip Not: 18 Temmuz 2011’de yayımlandı, 11 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.