V for Vendetta

TÜR: Macera, Gerilim, Dram. SÜRE: 132 Dk. ÜLKE: Amerika, Almanya. YAPIM YILI: 2005. imdb: 8,2. rottentomatoes: %73.

Geleceğin İngiltere’sinde, terör olaylarında büyük kayıplar verdikten sonra kurtuluşu baskıcı bir yönetimde bulan İngiliz halkının uyanış öyküsünü anlatan V, gizemli havası, hikâyesiyle ve anlatımıyla kült haline gelmiş, nefis bir politik gerilim macera filmi.

V for Vendetta, hükümetler tarafından zorbalık gören birçok grubu, haklarını savunma ve protesto etme konusunda teşvik eden bir film haline dönüştü. Çizgi romanın çizeri David Lloyd bu konuda, “zorbalara karşı yapılan protestolarda insanlar Guy Fawkes maskeleri takıyor ve bu da beni mutlu ediyor” dedi.

V’nin ilk sahnesinde “remember remember the fifth of november / hatırla, hatırla kasımın beşinde olanları” sözünü duyduğunu andan itibaren, sürekli ağzınıza dolanıyor ve uzun yıllar aklınızdan çıkmıyor.

Konu

V adındaki maskeli, anarşist özgürlük savaşçısı, 2035 yılının yasakçı faşist bir rejimle yönetilen İngiltere’de, 1605 yılında İngiliz Parlemanto Binası’nı havaya uçurma girişiminde bulunan fakat başarısız olup “vatan haini” ilan edilerek türlü işkenceler sonucu idam edilen Guy Fawkes’in girişimini tekrarlamak ister. Bu planı çerçevesinde işçi sınıfından Evey’i (Natalie Portman) kendi safına çeker.

Hakkında

Alan Moore’un yazıp David Lloyd’un çizdiği aynı isimli çizgi romandan Andy ve Lana Wachowski’nin beyaz perdeye uyarladığı V’yi James McTeigue yönetti.

8.2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 145. sırada yer alan V, Rottentomatoes’de hakkında yazılan 238 eleştirinin 173 tanesinden olumlu yorum alan film, %73 taze olarak değerlendiriliyor.

54 milyon dolar bütçesi olan film 133 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Evey’in “sen kimsin” sorusuna V, bağlaç ve birkaç kelime hariç, v ile başlayan 48 kelime kullanarak kendini anlatıyor.

Filmin çekimlerinin 4. haftasına kadar V rolünü James Purefoy canlandırıyor ve Hugo Weaving’de V’yi seslendiriyordu. Sonradan Purefoy yerine Weaving’in V’yi oynamasına karar verildi. Yönetmen James McTeigue bir röportajında bu değişimle ilgili olarak, “aradaki farkı anlatabilir miyim? Ya da izleyici aradaki farkı anlayabilir mi? Hiç sanmıyorum!” dedi.

Bazı sahnelerde yenen ve kızarmış tost ekmeğin ortası delinip içine yumurta konarak yapılan “Eggie in the basket” filmde, Norsefire Hükümeti’nin yasaklarından sonra tahrik edici bir yemeğe dönüşmüştü.

Warner Bros, filmi 4 Kasım 2005’deki 400. Guy Fawkes Gecesi’nde yayınlamayı düşünüyordu fakat yaşanan aksaklıklar nedeniyle film 17 Mart 2006’da gösterime girdi.

Filmin kilit sahnelerinden biri olan domino sahnesini, 4 profesyonel dominocu 200 saatte 22 bin domino taşını dizerek hazırladılar.

“remember remember the fifth of november” tekerlemesinde yer alan 5 Kasım = 5 – 11 rakamları, saat 11:05’te saatte oluşan işaretten V ismi yaratıldı.

Ekibin Parlamento Binası ve Saat Kulesi’nde sadece gece yarısı 4:30’da çekim yapmasına ve trafiği sadece 4 dakika durdurmalarına izin verildi.

Filmde gizli servise “Fingermen” denmesinin sebebi, diktatör yönetimin, yeni modeli, insan vücuduna benzetmesinden kaynaklanıyor. Başbakan baş, televizyon istasyonu BTN ağız, görüntü ve ses gözetlemesi göz ve kulak, Müfettiş Finch burunun bir parçası, polis kuvveti ve Creedy’nin gizli polis servisi ise el.

V’nin ateşten geçtiği sahneyi dublör Chad Stahelski oynadı. Çekimden önce Stahelski’nin vücut ısısı düşürüldü. Çekimin yapıldığı gece sıcaklığın -3 olması da işini kolaylaştırıyordu. Çekimden 15 dakika önce ateşe dayanıklı özel giysisini giydi ve çekimden sonra tüm gün boyunca vücuduna buz uygulaması yapıldı.

V’nin tüm konuşmaları dublajla eklendi. Çünkü hem maskenin içine konan mikrofon, hem de saçını kenarından inmesi kararlaştırılan mikrofon işe yaramamıştı.

Bayan Adalet simgesinin gözleri bağlıdır ve bu, kimseye ön yargılı davranmayacağının ve herkese eşit olacağının bir işaretidir. Filmde ise, 1907’den beri Old Bailey’de bulunan ve gözleri bağlı olmayan Adalet simgesi kullanıldı.

Natalie Portman, uzun zamandır yapmak istediği için, saçlarının kazınacağı sahneyi dört gözle bekledi.

Evey’in alnındaki yara izi yanlamasına V şeklinde yapıldı.

V’li anlatım:

Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of fate. This visage, no mere veneer of vanity is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition. The only verdict is vengeance, a vendetta held as a votive not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous. Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose. So let me simply add that it’s my very good honor to meet you and you may call me V.

Çeviren arkadaş da işin espirisine bağlı kalmaya çalışmış:

Voilà! Velakin, dışarıdan göründüğüyle; feleğin virajları sayesinde vekâleten hem vâziri hem de vebali olmayanı oynamış naçizane bir vodvil eskisi. Bu vecih, kibir vehametinden bihaber vasfıyla veranın vecizelerine vekillik yapan, şimdilerde varisi olmayan, virane durumda bir vekil. Her şeye rağmen, varlığını yitirmiş bu vahametin vahdetiyle vücudunda neşenin vuku bulduğu ve veznenin velveleleriyle beslenen, velfecirliğe tenezzül eden, vechleri doyurulamaz bir vahşet arzusuyla kaplı bu vegar dolu vazilerin şimdilerdeki vezirinin vefatını vadetmiş bir vekil. Verilecek tek bir hüküm var, “Vendetta”. Beyhude bir vaaz değil, vicdan ve vakar adına verilmiş günün birinde vefi olanın ve vaziyeti görenin velisi olacak bir vaattir. Velhasıl, bu önemsiz vira vecizeler buradaki vuslatımızın vadesini uzatır. Sözün özü, şunu ifade etmek isterim ki; sizinle tanışmak bir onur ve beni çağırabileceğiniz isim V.

Dip Not: 19 Mayıs 2011’de yayımlandı, 27 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.