Unforgiven (Affedilmeyen)

TÜR: Western. SÜRE: 131 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1992. imdb: 8,3. rottentomatoes: %95.

Yaşlı iki kovboyun, üzerlerine ödül koyulmuş iki genç kovboyu yakalama mücadelesini konu alan Affedilmeyen, şiddetin çirkin yönlerini ve Eski Batı miti ile yüzleşen nefis bir kara Western filmi.

Westernlerle meşhur olan Client Eastwood’un western türüne veda ettiği Affedilmeyen, bir yandan da Eski Batı’yı daha gerçekçi bir şekilde resmediyor.

Konu

Bir grup hayat kadını, kendilerine saldıran iki kovboyun yakalanması için gizlice 1000 dolar ödül koyarlar. Yıllar önce silahlarını kaldırıp çiftçiliğe dönen yaşlı haydut ve katil William Munny (Client Eastwood) İle benzer bir şekilde durağan bir hayat yaşayan yakın arkadaşı Ned Logan (Morgan Freeman), geçmişlerine duydukları özlemle, ödül için kovboyların peşine düşerler.

Hakkında

Senaryosunu David Webb Peoples’ın yazdığı Affedilmeyen’i Clint Eastwood yönetti.

Film, 9 dalda aday gösterildiği Oscarlardan, En İyi Film, En İyi Yönetmen (Client Eastwood), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Gene Hackman) ve En İyi Kurgu ödüllerini kazandı. Gene Hackman, Oscar dışında Altın Küre ve BAFTA’da da En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi olurken, Client Eastwood Oscar dışında Altın Küre’de de En İyi Yönetmen ödülünü kucakladı.

Affedilmeyen, Cimarron (1931) ve Kurtlarla Dans’tan (Dances With Wolves, 1990) sonra, En İyi Film Oscar’ını kazanan 3. western filmi olmayı başardı.

8,3 oy ortalamasıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde 111. sırada yer alan film, rottentomatoes’de %95 taze olarak değerlendiriliyor.

14 milyon dolar bütçesi olan film, 159 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin sonunda ekrana “Sergio ve Don’a adanmıştır” yazısı geliyor. Bunlar Clint Eastwood’un akıl hocaları olan Sergio Leone ve Don Siegel’dir.

Eastwood, kendisi veya başkasının işini tekrarlamaktan korktuğu için, Affedilmeyen’in son kovboy filmi olduğunu söyledi.

Clint Eastwood’un annesi, filmdeki tren sahnesinde oynamak için oldukça yorucu bir gün geçirdi. Fakat kurgu aşamasında, filmi kısaltmak zorunda oldukları için Eastwood, annesinden özür dileyerek sahneyi çıkarttı. Eastwood, hem En İyi Film ve En İyi Yönetmen Oscar’larını kazanarak, hem de teşekkür konuşmasında vurgulu bir şekilde annesinden bahsederek kendisini affettirdi.

David Webb Peoples, senaryoyu “The Cut-Whore Killings and The William Munny Killings” adıyla 1976’da kaleme aldı. Client Eastwood, hem role uygun olarak biraz daha yaşlanmak, hem de son western filminin tadını çıkartmak için, projeyi oldukça yavaştan aldı.

Filmin müzikleri Lennie Niehaus’ın imzasını taşısa da, tema müziğini Clint Eastwood besteledi.

Clint Eastwood, Richard Harris’i English Bob rolünü teklif etmek için aradığında oyuncu, 1973 yapımı western filmi Kasabadaki Yabancı’yı (High Plains Drifter) izliyordu.

Client Eastwood, filmde giydiği postalları, 1959-65 yılları arasında televizyonda yayınlanan Rawhide dizisinde de giymişti. Eastwood’un özel koleksiyonunda tuttuğu postallar, 2005’de Los Angeles’da düzenlenen Sergio Leone sergisinde yer aldı.

Film, 39 günde çekildi. Kasabanın kurulması diğer örneklerle kıyaslanacak olursa, oldukça hızlı (2 ayda) gerçekleşti. Zaman kazanmak için, kurulum sırasında dublörler, oyuncuların yapacağı hareketleri ve koreografiyi çalıştılar.

Kovboylar için ortaya koyulan 1000 dolarlık ödül, bugünün parası ile yaklaşık 110 bin dolar değerinde.

Otantik atmosferi korumak için Big Whiskey kasabasına motorlu araçların girmesine izin verilmedi.

Client Eastwood, 2000’de verdiği bir röportajda, Gene Hackman’ın, Amerika’da işlenen silahlı suçların çoğalmasından ötürü, filmdeki şiddeti yansıtamayacakları konusunda, endişe duyduğunu ifade etti.

Dip Not: 22 Mayıs 2011’de yayımlandı, 23 Ocak 2015’de güncellendi.

“Unforgiven (Affedilmeyen)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.