The Man from Earth (Dünyalı)

TÜR: Dram, Bilim Kurgu. SÜRE: 87 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2007. imdb: 8,0. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

Düşük bütçeli, bağımsız film Dünyalı, sadece bir mekânda geçen, kafa karıştırıcı ve ilgi çekici bol konuşma içeren, acabalarla dolu, dramatik bilim kurgu filmi.

Konu

Üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan John Oldman (David Lee Smith) ortada hiçbir neden yokken aniden istifa edip gitmeye hazırlanırken, veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan bir açıklama yapmasını isterler. Önceleri suskun kalan Oldman büyük ısrar ve baskılar karşısında arkadaşlarına hikâyesini anlatmaya başladığında bir tarih öyküsü dinlediğini zanneden arkadaşlarının görüşü tarihi anlatmaktaki başarısı konusunda takdir toplar. Arkadaşları soruları derinleştirip bu zamanın sırrı konusunda ısrarcı davrandıklarında John ikna olur ve sırrını açıklamaya karar verir. Anlattığına göre Profesör Oldman 14.000 yaşındadır ve bir Cro-Magnon tarih öncesi, mağara adamı olarak mağarada başlayan yaşamı bugüne kadar süregelmiştir ve hayatının 35. yılından sonra bu süre zarfında hiç yaşlanmamıştır.

Hakkında

Jerome Bixby’ın senaryosunu yazdığı Dünyalı’nın yönetmen koltuğunda Richard Schenkman oturuyor.

Filmin ilk gösterimi 2007’de San Diego Comic-Con Film Festivali’nde yapıldı.

Dünyalı, 200 bin dolara mal oldu.

Ivır Zıvır

Genelde yazdığı bilim kurgu senaryolarla tanınan Jerome Bixby, filmin senaryosunu 1960’ların başında yazdı ve 1998 Nisan’ında ölmeden önce, hasta yatağında tamamladı.

Filmin yapımcılarından Eric D. Wilkinson bu filmi izin almadan internette dağıtan BitTorrent dosya paylaşım ortamı kullanıcılarına kamuoyu önünde teşekkür etti ve filmin tanıtımının onlar olmadan bu kadar iyi yapılamayacağını ifade etti.

Tüm film 2 tane Panasonic DVX100 el kamerasıyla çekildi.

Dünyalı bir bakıma, başrolünde Kevin Spacey’in oynadığı 2001 yapımı bilim kurgu filmi K-PAX ile benzerlikler gösteriyor.

Filmin hikâyesi esnek olarak, binlerce yıl yaşayan bir adamın öyküsünün anlatıldığı, “Krim Rosü” adındaki Transilvanya efsanesine benziyor.

Kurgu aşamasında filmin hiçbir sahnesi silinmemiş. Sadece 3 replik silindi.

Richard Schenkman, filmin müziklerini yapan ve İngiltere’de yaşayan Mark Hinton Stewart ile sadece telefonda görüştü. Çekim ve yapım aşamasında hiç yüz yüze görüşmediler.

Yönetmen Richard Schenkman, daha önceki tüm filmlerinde küçük bir rol aldı. Bu filmde de nakliyeci olarak görünmeyi planlasa da, sonraları çeşitli nedenlerle bu isteği gerçekleşmedi.

Film sonradan Richard Schenkman tarafından, aynı adla bir oyun olarak uyarlandı.

Dip Not: 30 Mayıs 2011’de yayımlandı, 28 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.