The Dark Knight (Kara Şövalye)

Dark Knight aka Kara Sovalye

TÜR: Aksiyon, Suç, Dram. SÜRE: 152 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2008. imdb: 9,0. rottentomatoes: %94.

Christopher Nolan’ın harikulade Batman üçlemesinin ikinci ve Batman Başlıyor’un devam filmi olan Kara Şövalye, her şeyiyle dört dörtlük bir başyapıt.

Joker karakterini göz kamaştırıcı bir performansla beyaz perdede canlandıran Heath Ledger’ın, Kara Şövalye’nin çekimleri tamamlandıktan sonra, 22 Ocak 2008’de, aldığı reçeteli ilaçların yanlış kullanımı yüzünden evinde ölü bulunması da filmin şöhretini etkiledi.  Yıldız oyuncu filmdeki performansıyla, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandı.

Konu

Filmin olay örgüsü, Bruce Wayne/Batman (Christian Bale), bölge savcısı Harvey Dent (Aaron Eckhart), asistan Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal) ve Polis Komiseri James Gordon’ın (Gary Oldman), onların suçla mücadelelerinin ve yeni tehdit Joker’in (Heath Ledger) etrafında gelişir. Joker gerçek kimliği, filmin gizemi için saklı tutulur ve Harvey Dent’in kahraman bir bölge savcısından çirkin bir katile dönüşümünün hikâyesi tamamıyla anlatılır. (tr.wikipedia)

Hakkında

Senaryosunu Christopher ve Jonathan Nolan’ın yazdığı Kara Şövalye’yi Christopher Nolan yönetti.

2009’da 8 Oscar’a aday olan film, Joker’i canlandıran Heath Ledger’ın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Ses Kurgusu dalında iki ödül kazandı.

9.0 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde 4. sırada yer alan film, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

185 milyon dolar bütçesi olan film 1 milyar 5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti ve 2008’in en çok gişe hasılatı elde eden filmi ve tüm zamanların 19. filmi olmayı başardı.

“Neden bu kadar ciddisin?”, “Harvey Dent’e inanıyorum”, “Kanunsuz bir dünyaya hoşgeldiniz” ve “Karanlığın dışından bir Şövalye geliyor” filmin sloganları olarak seçildi.

Sky Movies’ten Rob Daniel “Yılın yaz bombasında beş büyük star ve tarz var”, This is London’dan Nick Curtis “Ledger’ın deli zevki, filme enerji katıyor”, Bruce Bennett “Reklamına inanın. Kara Şövalye basitçe süper kahramanların süper kahraman filmidir”, Laramie Movie Scope’tan Robert Roten “İyi ama yetersiz”, Eric Melin “Diğer süper kahraman filmleriyle aslında aynı temaları kullanıyor, ama daha büyüklerini”, Carol Cling, Kara Şövalye’yi “kusursuz bir film”, John Beifuss,Kara Şövalye’nin süper kahraman filmlerinin Baba’sı olduğunu yazdı.

John Venable “Gördüğünüz her şey gerçek” diyerek Nolan’ın filmde fazla efekt kullanmamasını övmüş. Oscar Guy’dan Wesley Lovell, Kara Şövalye’nin şimdiye kadar yapılmış en akıllı ve karanlık süper kahraman filmi olduğunu belirtti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Nolan, Joker karakteri için, onun 1940’lar ilk kez göründüğü çizgi romanlardan ve Harvey Dent’in geçmişinin tekrar anlatıldığı 1996 tarihli Batman: The Long Halloween adlı çizgi romandan esinlendi.

Nolan, Joker’in filmde ilk göründüğü sahne başta olmak üzere bazı sekansları çekmek için IMAX kamerası kullandı. Kamyon devirme sahnesinde ise hiç görsel efekt kullanılmadı.

Heath Ledger, Joker rolüne hazırlanmak için 6 hafta boyunca bir hotel odasına kendisini hapsetti. Bu süre zarfında, karakterin psikolojik derinliklerini araştırdı. Joker’in sadist gülüşüne kadar (1989’da Jack Nicholson’un gülüşünde eko kullanılsa da Ledger’in sesi doğrudan kendisi tarafından yaratıldı) her ayrıntıyı inceleyip yeniden oluşturdu. Ledger’ın Joker yorumu, kaotik ve karmakarışık görünümlü punk rock yıldızı Sid Vicious/Sex Pistol ve Stanley Kubrick’in Otomatik Portakal’ındaki (A Clockwork Orange) psikozlu Alex (Malcolm McDowell) karakterini temel aldı.

Heath Ledger, Joker karakterinin makyajını kendisinin yaptığını düşünerek, makyajını kendisi yaptı. Onay aldıktan sonra makyaj ekibi, çekim günleri Ledger’a aynı makyajı uyguladı.

Michael Caine, Ledger’ın Joker karakterinin Jack Nicholson’unkinden daha üstün olduğunu ifade etti. Caine, “Jack, sevecen ama kötü bir palyaço karakterini canlandırdı. Belki katil bir amca rolündeydi. Eğlenceli ve komikti. Oysa Heath, Jack’ten bambaşka bir yol izledi. Onunkisi gerçekten korkutucu bir psikopattı. O sevimli bir çocuktu ama onun Joker’i cehennemi boylayacak bir karakterdi!” Michael Caine, Heath Ledger’ı sette ilk kez, Joker’in Bruce Wayne’in çatı katındaki partisini bastığı ve Caine’e repliklerini unutturacak kadar korkuttuğu sahnenin çekimleri sırasında gördüğünü ve bu kanıya vardığını söyledi.

Heath Ledger bir röportajında, oynadığı karakterler arasında en çok Joker’i sevdiğini söyledi.

Heath Ledger’ın filmdeki performansı, Joker’in, Oscar kazanan ilk çizgi roman karakteri olmasını sağladı.

Joker ile SWAT kamyonetlerinin kovalama sahnesinde, 4 tane IMAX kamerası telef oldu. Ki bu, sinema tarihinde bir ilk.

Film boyunca sadece 3 sahnede kan görülüyor. Sivil Batman’in yüzünde, Harvey’in yastığında ve köpek saldırısı sonrası Batman’in kolunda.

22 Ocak 2008’de Heath Ledger’ın ani ölümünün ardından, filmin akıbeti konusunda birçok spekülasyon yapılsa da Ledger, ölümünden önce filmdeki rolüyle ilgili tüm işleri bitirmişti.

Lake Street’de çekilen kovalama sahneleri sırasında Chicago Polisi, marka ve modeli anlaşılamayan siyah bir aracın olaylara karıştığına dair birçok ihbar telefonları aldı.

Kara Şovalye, Batman’in Gotham dışında olduğu ilk Batman filmi.

Bruce Wayne filmde Lamborghini Murcielago kullanıyor. İspanyolcada Murcielago, “yarasa” demek.

Filmin tanıtım çalışmalarından biri olarak internet sitesi, filmle bağlantısı olan Joker’e ait kekler gönderdi. Bunlardan biri de bombaya benzeyen bir kekti. Kekin gönderildiği haber istasyonlarından biri, keki gerçek bomba sanıp polise haber verdi ve istasyon boşaltıldı.

Ledger ölümünün ardından Joker karakteriyle, aralarında Oscar, Altın Küre ve BAFTA’nın da bulunduğu 32 tane ödül kazandı ve sadece aday gösterildiği 2 ödülün sahibi diğer oyuncular oldu. Bunlardan biri Şampiyon’daki (The Wrestler) rolüyle Mickey Rourke’a ve diğeri de Hayallerin Peşinde’ki (Revolutionary Road) rolüyle Michael Shannon’a gitti. İlginçtir ki her iki oyuncu da kariyerlerinin ilerleyen yıllarında kötü çizgi roman karakterlerini canlandırmışlardı.

Kara Şövalye, Heath Ledger ve filmin yayınlanmadan önce bir araba kazasında hayatını kaybeden özel efekt teknisyeni Conway Wickliffe’a ithaf edildi.

Bruce Wayne filmde daha hızlı ve çevik olmak adına yeni bir “yarasa kıyafeti” istese de aslında sebep, Nolan’ın giysiyi yeniden yaratmak istemesiydi.

Kara Şövalye, Christopher Nolan’ın imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan 7 filminden biri. Diğer altı film şöyle; Yıldızlararası (Interstellar), Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises), Başlangıç (Inception), Akıl Defteri (Memento), Prestij (The Prestige) ve Batman Başlıyor (Batman Begins).

Dip Not: 4 Mayıs 2011’de yayımlandı, 14 Aralık 2014’de güncellendi.

“The Dark Knight (Kara Şövalye)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.