Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí y Domènech “Salvador Dali” (1904-1989)

Dali’nin eserlerini sanırım ilk kez şu anda adını hatırlayamadığım kızılaydaki bir mekanın duvarlarında görmüştüm. Çizimleri çok uçuk ve abartılı gelmişti. Fakat asıl ilgimi çeken gizli-saklı, olup-olmadığı belli olmayan objelerin varlığı idi. Farklı zamanlarda farklı şeyler yaklayabileceğiniz tablolara imza atması garip ve güzel gelmişti bana. Dali’nin resimlerinde bazı objeleri sürekli olarak aynı ya da farklı formlarda kullanması veya aynı tabloda aynı objeyi farklı açılardan sunmasına hep hayran olmuşumdur…

Dalinin en ünlü ve bilinen çalışması denilen Belleğin Azmi ile ilgili az önce şöyle bir bilgi okudum: “1931 yılında Dalí, en meşhur eseri olan Belleğin Azmi,ni yaptı. Yumuşak Saatler ya da Eriyen Saatler olarak da bilinen eserde, geniş bir kumsal manzarası önünde eriyen cep saatleri resmedilmiştir. Eser genel olarak, katı ve değişmez zaman kavramına karşı bir protesto olarak yorumlanır. Dalí sonradan bu resmin ilhamını, sıcak Ağustos güneşi altında erimekte olan bir Camembert peynirinden aldığını yazacaktı.”

Salvador Dali’nin birçok çalışması “aynı şeye bakan herkesin farklı şeyler algılamasına/algılayabilmesine” en güzel örnektir bana göre…

Dali’nin bazı çalışmaları;

“Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí y Domènech “Salvador Dali” (1904-1989)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.