Julian Beever

Çoğusu gibi ben de Julian Beever’ın adını gazetelere düşen “Kaldırım Picasso’su İstanbul’da” başlığı ile öğrendim. Kısa bir araştırma yaptım ve 3 boyut olayını aşmış bir şekilde kullanan sanatçının çalışmaları karşısında mest oldum doğrusu. Kaldırıma açılmış bir çukurdan çıkan kumla yapılan eyfel kulesi, yer altına doğru uzanan bir borunun aşağıda çimenliğe inmesi, yer altından yükselen devasa bir şişe, bir binanın tepesinden yer altındaki şehre bakış… Konular ve sunum o kadar etkileyici ki her birini tek tek görmek gerek…

Julian Beever’ın çalışmalarını anlatan bir sürü kaynakta bu çalışmaların sadece “doğru açıdan” bakıldığında bu kadar etkili olduğu belirtilmiş. Zira doğru açıdan baktığınızda kaldırımın ortasında bir havuz ve o havuzda bulunan bir kadının tek bacağını yukarıya kaldırdığını görürken aynı çalışmaya ters bir açıdan bakınca yerde uzunca uzanan bir bacak silüeti görebiliyorsunuz…

Bu kadar çalışmayı gördükten sonra aklıma ilk gelen, paranız olacak evdeki her odaya bir tane çizim yaptıracaksınız oldu 🙂 Hatta her duvara da… Doğru temayı bulursanız tam bir cümbüş olabilir ev doğrusu:)

Bir dip not: Yaptığım araştırmada farklı bir şey daha fark ettim. Şöyle ki, kaldırımları 3 boyutlu olarak resim çizin Edgar Mueller adında bir başka sanatçı daha varmış. Google’da Julian Beever diye arattığınızda onun çalışmalarını da bulabiliyorsunuz ve sanki onları da Julian Beever’in çalışmaları sanabiliyorsunuz. Hatta birçok blogda her iki sanatçının çalışmaları sanki Julian Beever’inmiş gibi kullanılmış… O nedenle aşağıdaki çalışmalarda dosya isimlerinde Julian Beever geçenleri seçtim.

Bir başka başarılı sokak sanatçısı John Pugh için tıklayın…

Julian Beever’ın Nişantaşında yaptığı çalışma için tıklayın… (Ek Not: 7.6.11)

“Julian Beever” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.