Itzhak Perlman

20. yüzyılın en seçkin keman virtüözlerinden sayılan İsrail-Amerikalı kemancı Itzhak Perlman’ı çoğu kişi John Williams ile birlikte yaptıkları Schindler’s List filminin o muhteşem müziklerinden tanımaktadır. 1945 doğumlu Itzhak Perlman, birçok clasic besteyi ve birçok film müziğini kemanıyla yorumlamıştır. Örneğin John Williams ile 1997’de yaptıkları Cinema Serenade albümündeki Cinema Paradiso’nun Love Theme’i ya da Kadın Kokusu filmindeki o eşsiz tango parçası olan Por Una Cabeza’ya yaptığı yorum muhteşemdir.

Yıllar önce Perlman hakkında aşağıdaki yazıyı okumuş ve hayranlığım bir kat daha artmıştı;

“18 Kasım 1995 günü, keman sanatçısı Itzhak Perlman, New York’ta, Lincoln Center’da ki Avery Fisher Salonu’nda bir konser vermek üzere sahneye çıktı. Eğer herhangi bir Perlman konserinde bulunmuşsanız bilirsiniz ki onun için ” sahneye çıkmak ” hiç de küçümsenecek bir başarı değildir. Çocukluk yılların da çocuk felcine yakalanmış olan Perlman’ın her iki bacağında da destekleyici aletler vardır ve ancak kol değneği yardımıyla yürüyebilmektedir. Onu sahne üzerinde her defasında sadece bir adım atabilmek suretiyle acı içinde ve yavaş yavaş yürürken görmek unutulmayacak bir görüntüdür. Ağrılar içinde ama ihtişamla yürümektedir, sandalyesine erişinceye kadar. Sonra oturur ; yavaşça koltuk değneklerini yere koyar, bacaklarında ki atellerin klipslerini açar, bir ayağını geriye iter, ötekini öne uzatır. Daha sonra yere eğilerek kemanını alır, çenesinin altına koyar, orkestra şefine başıyla işaret verir ve çalmaya başlar. Şu zamana değin, izleyiciler bu rituele alışmışlardır. O, sahnenin bir ucundan sandalyesine doğru ilerlerken sessizce otururlar. Bacaklarında ki klipsleri açarken inanılmaz bir sessizlikle beklemektedirler. Çalmaya hazır olana dek beklerler.”

Dip not: Bu yazının devamında Perlman’ın kemanının bir telinin koptuğu ama sanatçının buna rağmen gösterisine devam ettiği anlatılmaktadır. Fakat birçok kaynakta bu tel kopması olayının gerçek olmama ihtimalinin yüksel olduğu, zira konserden sonraki gün çıkan gazetelerde konser haberleri varken bu olaydan hiç bahsedilmediği yazılmaktadır.

Schindler’s List Theme by Itzhak Perlman in Chile

Por Una Cabeza by Itzhak Perlman in Chile

“Itzhak Perlman” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.