Fight Club (Dövüş Kulübü)

TÜR: Drama. SÜRE: 139 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1999. imdb: 8,9. rottentomatoes: %80.

Ciddi bir ödül kazanamayan ve gişede de ciddi bir başarı sağlayamayan Dövüş Kulübü, insanların bitmek bilmez “sahip olma” arzularına yaptığı göndermeler, kapitalizm eleştirileri, Brad Pitt, Edward Nortan ve Helena Bonham Carter’ın nefis oyunculukları ve film kareleri arasında saklanmış fotoğraflarıyla kült olmuş bir drama.

Konu

Ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahip olan Anlatıcının (Edward Norton) tek düze yaşamı, kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Anlatıcı, doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla (Helena Bonham Carter) ile tanışır; o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Bir iş seyahati sırasında kendi imkânlarıyla sabun ürettiğini söyleyen Tyler (Brad Pitt) ile tanışan Anlatıcının hayatı da şekillenmeye başlar.

Hakkında

Chuck Palahniuk’un 1996’da yayınladığı aynı adlı romanından Jim Uhls tarafından uyarlanan Dövüş Kulübü’nü, David Fincher yönetti.

Film, 2000 Oscarlarında En İyi Ses Kurgusu Ödülüne aday gösterildi.

8,9 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 film listesinde 10. sırada yer alan Dövüş Kulübü, rottentomatoes’de hakkında yazılan 160 eleştirinin 128 tanesinde olumlu yorum alarak %80 taze olarak değerlendiriliyor.

63 milyon dolar bütçesi olan film 101 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film DVD’sinin başında yer alan telif hakkı uyarısının ardından ekrana Tyler Durden’in uyarısı geliyor; “Okuduğun bu uyarı sana. Bu okuduğun gereksiz dip notlar hayatını öldürüyor. Yapacak başka bir şeyin yok mu? Yani şu anda yapacak daha iyi bir şeyler bulamayacak kadar boş mu hayatın? Okuduğunu varsaydığın her şeyi okuyor musun? Düşündüğünü varsaydığın her şeyi düşünüyor musun? Evinden çık, karşı cinsten biriyle buluş. Haddinden fazla alışverişten ve mastürbasyondan kaçın. İşinden ayrıl. Savaşmaya başla. Hayatta olduğunu kanıtla. İnsanlığını talep etmezsen sadece bir istatistik verisi olarak kalacaksın. Uyarıldın… Tyler”

Dövüş Kulübünün bir üyesinin yoldan geçmekte olan papaza su sıktığı sahnede kamera hafifçe titriyor. Çünkü sahnenin çekimleri sırasında kameraman gülmekten kendini alamamıştı.

Brad Pitt ve Edward Norton’ın sarhoş bir şekilde golf toplarına vurdukları sahnede oyuncular gerçekten de sarhoştular.

Tyler’ın (Brad Pitt), Marla’yla (Helena Bonham Carter) sevişirlerken, Anlatıcının (Edward Norton), onları dinlediğini fark ettiği sahnede, elinde lastik eldiven olması fikri Brad Pitt’e aitti. Filmin başyapımcısı Laura Ziskin, sahneyi gördüğünde dehşete düştü ve çıkartılmasını itedi. Fakat deneme gösterimi sırasında sahne, bol kahkaha alınca Ziskin, düşüncesini değiştirmiş ve sahne aynı haliyle filmde bırakıldı.

Kitabın yazarı Chuck Palahniuk, bir kamp tatili sırasında, yakınlarında bulunan bir kampçının radyo sesinden rahatsız olup, durumu ona anlattığında saldırıya uğradı. İşe döndüğünde etrafındakilerin yaralarının nedenini sormak yerine, “hafta sonun nasıldı?” demelerine son derece şaşırdı. Palahniuk, insanların aslında, karşılarındakilerle kişisel iletişim derecelerine göre temasa geçtiklerini ve iş arkadaşlarının, onun yaralarını soracak kadar yakın olmadıklarını bunun da “toplumsal bir blok” olduğunu fark etti. Kitabın fikri de bunun üzerine doğmuş.

Anlatıcının Tyler’ın kulağına vurduğu sahnede Edward Nortan gerçekten de Brad Pitt’in kulağına vurdu. Sahnenin çekimlerinden önce yönetmen David Fincher, Nortan’dan Pitt’e gerçekten vurmasını istemişti.

Brad Pitt, ailesinin filmi izlemesini istememiş ama onları bir türlü ikna edemedi. Ailesi “kimyasal yakma” sahnesini gördüklerinde Pitt’e hak verdiler.

Chuck Palahniuk, filmde romanının daha da gelişmiş bir halini bulduğunu ifade etti.

Helena Bonham Carter filmin çekimleri sırasında sağlak olan makyajcısı Julie Pearce’ın kendisine sol eliyle makyaj yapması konusunda ısrar etti. Çünkü oynadığı Marla karakterinin kendisine makyaj yapabilecek kadar yetenekli olmadığını ya da makyajı konusunda çok endişeli olduğunu düşünüyordu.

Yatak sahnesindeki konuşmanın orijinalinde Marla, “kürtajını olmak istiyorum” diyordu. Filmin başyapımcısı Laura Ziskin, bu ifadeden rahatsız olup David Fincher’dan bu repliğin çıkartılmasını istediler. Fincher, değiştireceği repliğin aynen kalması şartıyla Ziskin’in önerisini kabul etti ve cümleyi, “ilkokuldan beri böyle becerilmemiştim” olarak değiştirdi. Ziskin bunun üzerinde daha da sinirlendi ve Fincher’dan bunu da değiştirmesini istedi ama yönetmen anlaşmaları gereği başyapımcının isteğini geri çevirdi.

Film Amerika’da gösterime girdiği Cuma gün, Rosie O’Donnell, televizyondaki şov programında, hafta başında filmi izlediğinden beri uyuyamadığını söyledi ve filmin sürpriz sonuyla ilgili bilgiler verip, izleyicilerinin filme gitmemesini istedi. Edward Nortan, Brad Pitt ve David Fincher, filmin DVD’sinde bu olaydan bahsettiler. Pitt, O’Donnell’ın hareketinin affedilemez olduğunu ifade etti.

Pitt ve Nortan rollerine hazırlanmak için boks, tekvando dersi alıp saatlerce Ultimate Fighting Championship programı çalışması yaptılar. Ayrıca Pitt, ufalanan ön dişi için dişçiye gitti.

Brad Pitt ve Helena Bonham Carter, görünmedikleri seks sahnesinde kullanılmak üzere üç gün boyunca orgazm sesleri kaydettiler.

Tyler Durden, romanda gerçek bir ev yapımı bombanın nasıl yapılacağını tarif ediyor. Fakat film yapımcıları kamu güvenliği gereğince tarifi gerçek olmayan bir tarifle değiştirdiler.

Brad Pitt ve Edward Norton gerçekten nasıl sabun yapıldığını öğrendiler.

Dövüş Kulübü’nün ardından Amerika’nın birçok yerinde “Dövüş Kulüpleri” kurulmaya başladı. Bunlardan biri olan “Centilmenlerin Dövüş Kulübü”, 2000 yılında Menlo Park, Kaliforniya’da kuruldu ve üyeler genelde ileri teknoloji çalışanlarıydı.

Courtney Love ve Winona Ryder, Marla rolü için düşünülen adaylar arasındaydı. Rol seçiminin son aşamasında geriye Helena Bonham Carter ve Reese Witherspoon kaldı. Yönetmen David Fincher Bonham-Carter’ı, stüdyo ise daha büyük bir isim olduğu gerekçesiyle Witherspoon konusunda ısrar ettiler. Fakat en sonunda Marla karakterinin “çok karanlık” olması düşünüldüğünden rol Bonham-Carter’a verildi.

Film için 72 tane çekim seti hazırlandı, toplam 200 çekim alanında, 300’ün üzerinde sahne, 138 günde çekildi.

Filmde Marla Singer (Helena Bonham Carter), sinemaya gitmekten daha ucuz ve bedava kahve olduğu için terapi grubuna geldiğini söylüyor. 1995 yapını In Margaret’s Museum filminde Helena Bonham Carter (Kate Nelligan), bingo oynamaktan daha ucuz olduğu ve bedava yemek olduğu için cenaze törenlerine gittiğini söylüyor.

20th Century Fox başyapımcısı Laura Ziskin, romanı uyarlaması için Jim Uhls ile çalıştı ve yönetmen olarak 4 aday belirledi. David Fincher’ın coşkusu ve arzusu, işi alma sebebi oldu. Fincher uyarlama aşamasında Uhls’la birlikte çalıştı ve çekim ekibinin tavsiyelerini de dinledi. Yönetmen ve ekip filmin tasarım aşamasında, 1955 yapımı Asi Gençlik (Rebel Without a Cause) ile 1967 yapımı Mezun’u (The Graduate) karşılaştırdılar.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonunda yer alan ve Dünya Ticaret Merkezi’nin yerle bir olduğu sahne, 11 Eylül 2001’de gerçekten de yaşandı.

Dip Not: 16 Mayıs 2011’de yayımlandı, 20 Ocak 2015’de güncellendi.

“Fight Club (Dövüş Kulübü)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.