Nuovo Cinema Paradiso (Cinema Paradiso / Cennet Sineması)

TÜR: Drama. SÜRE: 155 Dk. ÜLKE: İtalya. YAPIM YILI: 1988. imdb: 8,5. rottentomatoes: %90.

Sinema klasikleri arasında yer alan Cennet Sineması, konusu, anlatımı ve Ennio Morricone’nun nefis besteleriyle oldukça başarılı bir drama filmi.

Papazın sansürlenmesine karar verdiği bölümlerin Alfredo tarafından kesilmesi ve Toto’nun da kesik kareleri çalıp, birleştirdikten sonra ışığa tutarak, hayretler içinde bakması ve filmin finali çok başarılı.

Konu

İtalya’daki küçük bir kasabada, babasını 2. Dünya Savaşı’nda kaybetmiş, 6 yaşındaki Salvatore “toto”nun (Marco Leonardi) en büyük zevki sinemadır. Her fırsatta kaçıp gittiği Cennet Sineması, ufaklığın adeta mabedidir. Toto’nun bu ilgisini fark eden makinist Alfredo (Philippe Noiret), çocuğa babası gibi davranmakta ve yaramazlıklarını hoş görmektedir.

Hakkında

Cennet Sineması’nı Giuseppe Tornatore yazıp yönetti.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ı, En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’si ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülünü kazanarak, bu dalda “en önemli üçlüyü” kazanan film, Cannes’da da Jüri Büyük Ödülü’nün de sahibi oldu.

8,5 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 58. Sırada yer alan Cennet Sineması, rottentomatoes’de hakkında yazılan 67 eleştirinin 60 tanesinden olumlu yorum alarak %90 taze olarak değerlendiriliyor.

5 milyon dolar bütçesi olan film sadece Amerika’da 12 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film, yönetmen Tornatore’nin Sicilya’daki memleketi Bagheria’da ve Cefalù’da çekildi.

Giuseppe Tornatore’nin filmi yapmaktaki amacı, geleneksel sinemaların ve sinema endüstrisinin artık yok olduğunu gözler önüne sermekti. Fakat filmin başarısının ardından yönetmen bu konuya hiç değinmedi.

Cennet Sineması’nın ilk versiyonu 155 dakika, uluslararası versiyonu 124 dakika, DVD versiyonu 118 dakika ve “yönetmenin seçimi” versiyonu 174 dakika.

1956’nın sonunda İtalya’da 17 bin tane sinema bulunuyordu ve İtalya bu rakamla, Avrupa’da en fazla sinemaya sahip ülkesiydi.

Philippe Noiret (Alfredo) tüm repliklerini kendi dilinde yani Fransızca olarak yaptı ve sonradan Vittorio Di Prima tarafından İtalyanca olarak dublaj yapıldı. Filmin Fransa’da yayınlanan versiyonunda ise Alfredo’ya kendisi dublaj yaptı.

Filmin son sahnesinde yönetmen Giuseppe Tornatore, makinist rolünü canlandırdı.

Brigitte Fossey’in canlandırdığı karakter, filmin ilk versiyonunda yer alıyordu. Fakat 124 dakikalık uluslararası versiyonda çıkartıldı. Yıllar sonra yayınlanan “yönetmenin seçimi” versiyonunda ise yeniden eklendi. Ama ilginçtir ki, 124 dakikalık uluslararası versiyonun sonundaki oyuncu listesinde Fossey’in ismi de yer alıyordu.

Filmde yer alan “now that I lost vision, I can see more / gözlerimi kaybettim ama artık daha iyi görüyorum” sözü Dream Theater’ın 1992’de yayınladığı Take The Time şarkısında kullanıldı.

Dip Not: 16 Mayıs 2011’de yayımlandı, 19 Ocak 2015’de güncellendi.

Ennio Morricone – Cinema Paradiso (In Concerto – Venezia 10.11.07)

Josh Groban – Cinema Paradiso

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.