Basic Instinct (Temel İçgüdü)

TÜR: Gizem, Gerilim, Drama. SÜRE: 127 Dk. ÜLKE: Amerika, Fransa. YAPIM YILI: 1992. imdb: 6,9. rottentomatoes: %54.

Cinsel sahneleri ve şiddet içeriği nedeniyle çok fazla eleştirilen ama aynı zamanda dönemin en çok gişe hasılatı elde eden ve “anaakım Hollywood sinemasında cinselliği çığır açan bir şekilde yeniden tanımlayan film” olarak nitelendirilen Temel İçgüdü, gizemli hikâyesi ve Sharon Stone’un oldukça başarılı oyunculuğuyla başarılı bir gerilim drama filmi.

Konu

Dedektif Nick Curran (Michael Douglas), gizemli yazar Catherine Tramell’in (Sharon Stone) yatağında, buz kıracağı ile öldürülmüş olarak bulunan rock yıldızının cinayetini araştırmaya başlar. İlginç olan yazarın yayınlanan son kitabında cinayetin tüm ayrıntılarının anlatılmış olmasıdır.

Hakkında

Joe Eszterhas’ın senaryosunu yazdığı Temel İçgüdü’yü Paul Verhoeven yönetti.

Film, 1993’te En İyi Film Kurgusu ve Müzik dallarında Oscar’a ve En İyi Kadın Oyuncu (Sharon Stone) ve Müzik dallarında ise Altın Küre’ye aday gösterilmiş. Aynı yıl MTV Sinema Ödüllerinde Sharon Stone, En İyi Kadın Oyuncu ve En Çok Arzulanan Kadın ödüllerinin sahibi oldu.

49 milyon dolar bütçesi olan film 353 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek, yılın en fazla gişe hasılatı elde eden 4. filmi olmayı başardı.

Ivır Zıvır

Filmin ilk gösterimi 1992 Cannes Film Festivali’nde yapıldı.

Michael Douglas’ın ünlü bir aktör olan babası Kirk Douglas, filmi izlediğinde 75 yaşındaymış ve oğlunu cesaretinden ötürü kutladığını ifade etti.

Sharon Stone, 2006’daki bir röportajında “bacak çevirme” sahnesinin çekileceği konusunda hiçbir bilgisinin olmadığını ifade etti.

Michael Douglas Catherine rolü tanınan bir kadın oyuncunun oynamasını itedi. Fakat Julia Roberts dâhil hiçbir ünlü kadın oyuncu, filmde tamamen çıplak olmayı kabul etmedi. Douglas, Sharon Stone’un adını ilk duyduğunda, Gerçege Çağrı’daki (Total Recall) yardımcı kadın oyuncu rolüne rağmen Stone’un tanınmadığı gerekçesiyle rolün verilmesine karşı çıktı. Fakat yönetmen rol testin de Stone’dan çok etkilendi ve onun oynamasına karar verdi.

Seks sahnelerin hiçbirinde “vücut dublörü” kullanılmadı.

Catherine Tramell rolü, 13 kadın oyuncu denendikten sonra Sharon Stone’a verildi.

Sharon Stone, Paul Verhoeven’in “bacak çevirme” sahnesinin çekimleri öncesinde kendisinden iç çamaşırını çıkartmasını istediğini ve çekim sırasında çok fazla ışık kullanacaklarını söylediğini ifade etti. Stone, bu bilgi ışığında cinsel organının görünmeyeceğini düşünerek yönetmenin isteğini kabul etti. Fakat oyuncu sahneyi ilk kez izlediğinde düşüncesinde yanıldığını fark edip yönetmenden sahneyi kullanmamasını istedi. Bunun üzerine yaptıkları görüşmenin ardından Stone, oynadığı karakteri daha iyi ifade etmek adına sahnenin çok önemli olduğunu düşünerek sahnenin yayınlanmasını kabul etti. Yönetmen Verhoeven, sahnenin, Catherine Tramell karakterinin özgür ruhlu, özgüvenli duruşunu ve insanlarla oyuncak gibi oynamasını çok iyi tanımadığı için kullandığını söyledi. Ayrıca Sharon Stone’un menajeri, sahneden haberdar olur olmaz, oyuncunun kariyerinin mahvolabileceği endişesiyle Stone’a baskı yaptığı ve onun da yönetmenden sahneyi kullanmaması istediği iddia edildi.

LoveFilm’in yaptığı ankete göre, bacak çevirme sahnesi, “en fazla durdurulan” ve “bir anda yanıp sönecek ve ıskalayacaksın” olarak tanımlandı.

Michael Douglas ve Sharon Stone’un sevişme sahnesi 5 günde çektiler.

Michael Douglas’ın sözleşmesinde “cinsel organın görüntülenemeyeceği” ve “oynayacağı karakterin biseksüel olamayacağı” maddeleri bulunuyordu.

Eski bir yarış pilotu olan Michael Douglas, filmdeki kovalamaca sahnelerinde arabayı kendisi kullandı.

Joe Eszterhas senaryoyu 10 günde yazdı ve bu süre zarfından sürekli The Rolling Stones dinledi.

Filmdeki sigar sahnelerinin çokluğu da eleştiri konusu oldu. Sonraları gırtlak kanseri olan Joe Eszterhas bu yüzden ötürü özür diledi.

Sharon Stone’un bacak çevirme sahnesi normal senaryoda yer almıyordu. Çekimler sırasında yönetmen tarafından eklendi. Yönetmen Verhoeven sahneyi, üniversite yıllarında, bir partide, bir kadının onu utandırmak için yaptığı hareketten esinlendiğini ifade etti.

Orijinal senaryoda Nick Curran karakteri lezbiyen bir polisti ve bu rol için Kathleen Turner düşünülmüştü.

Michael Douglas bir röportajında seks sahnelerinin çekimleri sırasında (o günlerde çok gündemde olduğu için) AIDS kapabileceğini düşündüğünden partnerinin ünlü bir kadın oyuncu olmasını istediğini ifade etti.

Seks sahnelerinin çekimleri sırasında Douglas ve Stone, AIDS salgını nedeniyle koruyucular kullandılar.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Eşcinsel hakları savunucuları, filmdeki homoseksüel ilişkilerin tasviri ve biseksüel kadın karakterin narsist psikopat bir katil olmasını ciddi bir şekilde protesto ettiler.

Sharon Stone, filmin tanıtım röportajlarında sürekli kendisine, “filmde tamamen çıplak olmak nasıl bir his?” diye sorulmasından çok sıkıldığını ve aslında kendisini öldürme sahnesinin rahatsız ettiğini, bu yüzden sahne çekimlerinde bayılma tehlikesine karşı, sette sürekli sağlık görevlisinin hazır olarak beklediğini ve sahnenin uzun süre kâbuslarına girdiğini ifade etti.

Eşcinsel hakları savunucuları, defalarca San Francisco’daki film setlerindeki çekimleri engellemeye çalıştılar. Yönetmen, göstericileri aldatmak için çekim yeri bilgisini zaman zaman yanlış verdi. Ayrıca filmin gösterimi sırasında, göstericiler, sinema önlerinde, üzerinde “Catherina yaptı!” yazan dövizler taşıyarak sinemaseverlerin filme gitmelerini engellemeye çalıştılar.

Dip Not: 9 Mayıs 2011’de yayımlandı, 16 Ocak 2015’de güncellendi.

“Basic Instinct (Temel İçgüdü)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.