Un Long Dimanche de Fiançailles (A Very Long Engagement / Kayıp Nişanlı)

TÜR: Romantik, Gizem, Dram. SÜRE: 133 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2004. imdb: 7,7. rottentomatoes: %78.

I. Dünya Savaşı’na giden ancak dönmeyen nişanlısını arayan genç bir kadının öyküsünün anlatıldığı, Kayıp Nişanlı, Amélie’nin renklerine ve atmosferine sahip olan ama daha ciddi bir konuyu işleyen başarılı bir romantik drama filmi.

Savaş sahnelerinin gri-siyah, normal hayat sahnelerinin ise, Machado’nun yeşil, sarı ve kırmızı tonlarında sunulması ve bombardıman, çarpışma sahnelerinin sunumları oldukça etkileyici.

Konu

I. Dünya Savaşı yıllarında, aralarında Mathilde’nin (Audrey Tautou) nişanlısı Manech’in (Gaspard Ulliel) de bulunduğu 5 Fransız asker, “evlerine dönmek için kendilerini yaralamak” suçuyla idama mahkûm edilirler. Mathilde, etrafındakilerin söylediklerine rağmen nişanlısının yaşadığına olan inancını uzun yıllar canlı tutup hayata sarılmaya çalışır.

Hakkında

Jean-Pierre Jeunet’in yönettiği film, Sébastien Japrisot’un 1991’de yayınladığı aynı adlı romandan Guillaume Laurant ve Jean-Pierre Jeunet tarafından uyarlandı.

2005 Oscar’larında En İyi Sinematografi ve Prodüksiyon Tasarımı ödüllerine aday olan film, aynı yıl En İyi Yabancı Dilde Altın Küresi ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödüllerine de aday gösterildi.

Cesar’da 12 ödüle aday gösterilen film, aralarında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Sinematografi’nin bulunduğu 4 tanesini kazandı.

57 milyon dolar bütçesi olan film 70 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Jean-Pierre Jeunet, Jodie Foster’a rol teklifini Amelie’nin çekimlerinde de kullanılan kafelerden birinde yaptı. Görüşmeleri sırasında içeride, Amelie’den ötürü kafeyi görmeye gelen bazı turistler vardı. Jeunet ve Foster’ı tanımayan turistler, kenara çekilmelerini rica edip kafenin fotoğraflarını çekip gittiler.

Jean-Pierre Jeunet ve Jodie Foster Panik Odası’nın (Panic Room) dublaj versiyonunun hazırlanması sırasında tanıştılar. Jeunet, Foster’a başrolü önerse de, yıldız oyuncu ufak bir rolde oynamayı tercih etti ve filmde akıcı bir Fransızcayla konuştu.

Lombardi’nin idam sahnesi, 1939 yılında Fransa’da herkesin önünde gerçekleştirilen son idam olan Eugen Weidmann’ın idamından esinlenildi.

Jean-Pierre Jeunet, en başta, Germain Pire rolü için Dominique Pinon ve Sylvain’nın amcası rolünde ise Ticky Holgado’yu düşülmüştü. Fakat Holgado’ya kanser teşhisi koyulması ve stüdyonun oyuncuyu sigortalamak istememesi üzerine, yönetmen oyuncuların rollerini değiştirdi. Çekimler sırasında Holgado’nun hastalığı arttıkça arttı. Oyuncu rolüne konsantre olma ve sözlerini hatırlama konusunda zorluklar çekiyordu. Yönetmen, oyuncunun sözlerini hatırlaması için çeşitli şeyler yapsa da, bir süre sonra ünlü aktör hayatını kaybetti.

Tina Lombardi (Marion Cotillard) bir sahnede kendisine sorulan bir soruya, aynı zamanda Edith Piaf’ın şarkılarından birinin adı olan “Je ne regrette rien” (“hiçbir şeyden pişmanlık duymadım”) diye cevap veriyor. İlginçtir ki Cotillard, 3 yıl sonra Kaldırım Serçesi’nde (La Mome / La Vie En Rose) Edit Piaf’ı canlandırdı.

Kayıp Nişanlı, “yapıldığı ülke dışında gösterimi yapıldığı” gerekçesiyle Cannes’a kabul edilmedi. Ama aslında filmin çok Amerikalı bulunduğu için böyle bir karar alındığı iddia edildi.

Dip Not: 18 Nisan 2011’de yayımlandı, 12 Ocak 2015’de güncellendi.

“Un Long Dimanche de Fiançailles (A Very Long Engagement / Kayıp Nişanlı)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.