Donnie Darko (Karanlık Yolculuk)

TÜR: Gizem, Bilim Kurgu, Dram. SÜRE: 113 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2001. imdb: 8,1. rottentomatoes: %85.

Halüsinasyonlarıyla bağlantı kurmaya çalışan 16 yaşındaki Donnie Darko’nun hikâyesini konu alan Donnie Darko: Karanlık Yolculuk, şaşırtıcı konusu ve gizemli anlatımıyla oldukça şaşırtıcı ve ilgi çekici bir drama filmi.

Filmin tema müziği olan Gary Jules’un Mad World şarkısı takdire şayan. (Ki yönetmen aslında bitiş şarkısı olarak U2’nun MLK’sını kullanmak istedi fakat lisans hakları sorunu nedeniyle Mad World ile değiştirdi.)

Konu

16 yaşındaki Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), bazı gerçek olmayan görüntüler görmeye başlar. Bunlardan biri de tavşan kostümü giymiş bir adamdır. Çevresiyle uyum sorunu yaşayan genç, ailesinin ve okulun kendisi için çizdiği yoldan ayrılıp, esrarengiz misafirinin izinden gitmeye karar verir…

Hakkında

Donnie Darko’yu Richard Kelly yazıp yönetti.

Film toplam 33 ödüle aday olup bunlardan 11 tanesini kazandı.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 203. sırada yer alan film, rottentomaotes.com’da hakkında yapılan 108 eleştirini 92 tanesinden olumlu yorum alarak %85 taze olarak değerlendiriliyor.

3,8 milyon dolar bütçesi olan film 8 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film sinemalarda, tıpkı filmdeki geri sayımda olduğu gibi 28 gün gösterildi.

Filmdeki bir sahnede Karen Pomeroy (Drew Barrymore), derste öğrencileriyle Graham Greene’ın The Destructors adlı romanı tartışıyor. Sonraları Pomeroy’ın uzaklaştırılmasına sebep olacak olan romanın yazarının doğum tarihi, 2 Ekim 1904. Senaryoda Tavşan Frank, Donnie’ye 2 Ekim 1988’de dünyanın 28 gün, 6 saat, 42 dakika sonra yok olacağını söylüyor.

Filmde Donnie, Married with Children dizisine atıfta bulunmaktadır ve bu atıf terapistine Christina Applegate ile seks yapmak istemesini anlatması sırasında gerçekleşmiştir. Aslında, metinde ilk olarak Donnie’nin fantezilerindeki kişi Alyssa Milano olmasına rağmen, lisans haklarının sağlanamaması yüzünden Richard Kelly tarafından değiştirilmiştir.

Filmin orijinal poster çalışmasında Arapça sitilinde bir yazı tipi kullanıldı fakat 11 Eylül 2001 olayından sonra, posterlerde kullanılmak üzere artık standart hale gelmiş Times New Roman yazı tipi seçildi.

Drew Barrymore’un canlandırdığı Karen Pomeroy’un soyadı ünlü seksolog Wardell Pomeroy’a bir gönderme.

Donnie’nin annesinin telefonda tek gecelik uçuşun nasıl olacağını anlatırken arkadan gelen havaalanı anonsunda 2806 numaralı uçuşun 42. perona yanaştığı ve öğleden sonra 12:00’da ayrılacağı duyulmaktadır. Bu sayılar Frank’in Donnie’ye verdiği zamanı (28:06:42:12) vurgulamaktadır.

Filmdeki olaylar 1988’de geçmektedir. Frank Donnie’ye geri kalan zamanı 28 gün, 6 saat, 42 dakika, 12 saniye olduğunu söylemiştir. Bu sayıların toplamı 88 eder. Samantha ne zaman çocuğunun olacağını sorduğunda Donnie 8. sınıftan önce olmayacağını söylemiştir. Donnie terapistine köpeğinin kendisi 8 yaşındayken öldüğünü söylemiştir. Televizyondaki sunucuya göre Jim Cunningham’ın evi gece saat 8’den sonra saldırıya uğramıştır. George Bush 8 Kasım 1988’de seçilmiştir (filmde yer alır).

Donnie filmde DeLorean adlı araçtan bahsetmektedir. Bu araç Geleceğe Dönüş film serisindeki zaman makinesi otomobilin markasıdır ve araç zamanda yolculuk için saatte 88 mil hıza ulaşmak zorundadır.

Rose Darko Stephen King’in It adlı kitabını okumaktadır ve kitapta küçük bir kasabada çocuklar bir palyaço tarafından dehşete düşürülmüştür. Filmde sonraları Donnie ve bir palyaço karşı karşıya gelir.

Filminin müziklerinde Ernest Hemingway’in başyapıtlarından biri olan Çanlar Kimin İçin Çalıyor romanına atıflar içermektedir.

Dip Not: 27 Nisan 2011’de yayımlandı, 13 Ocak 2015’de güncellendi.

Gary Jules – Mad World

“Donnie Darko (Karanlık Yolculuk)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.